Krisen som skakat Näringslivsbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Efter larm från visselblåsare har cheferna vid kommunala Näringslivsbolaget i Sundsvall granskats av externa konsulter under vintern och våren 2019.

Här kommer en sammanfattning av den långa och ganska snåriga historien.

25 mars – chefer arbetsbefrias

Tre av Näringslivsbolagets chefer arbetsbefrias sedan medarbetare i kommunen slagit larm enligt den visselblåsarfunktion som gäller i offentlig sektor.

28 mars – ”Det är ett allvarligt ärende”

Styrelseordförande Anders Hedenius avslöjar att det är arbetsmiljöproblem som ligger bakom larmet. Det talas om kränkande särbehanding och en utpräglad tystnadskultur. Det tillsätts en utredning som ska genomföras av externa konsulter hos firman human & heart. Man räknar med att utredningen ska vara klar om sju veckor.

10 april – nytt larm rörande styrelsen

Ytterligare en visselblåsning har kommit in till kommunen. Den här gången rör larmet Näringslivsbolagets styrelse. Enligt en av styrelseledamöterna, Tom Emanuelz, handlade det om att styrelsen och vd kände varandra alltför väl.

12 april – ny vice vd

Det kommunala bostadsbolaget, Mitthems ekonomichef, Anette Bergman utses till bolagets vice vd. Hon säger sig inte ha insyn i utredningen.  ”Mitt uppdrag handlar om att ansvara för att den löpande verksamheten fungerar och ta hand om personalen”, säger hon till SVT nyheter Västernorrland.

25 april – de avstängda cheferna skriver till styrelsen

”Vad har vi gjort för att förtjäna behandlas på detta obarmhärtiga sätt”, skriver de tre arbetsbefriade cheferna som säger sig må dåligt efter långa utfrågningar med jurist, advokat och utredare. Utredarnas frågor rörde ekonomi, avtal och policys.

14 maj – SVT avslöjar bolagets representationskostnader

Enligt kommunens regler ska den interna representationen i kommunal verksamhet vara måttfull och kostnaderna ska hållas inom rimliga gränser. SVT granskade Näringslivsbolagets fakturor och fann att internrepresentationen mer än fördubblats från 2016 till 2018. Där ingick bland annat inhyrd trubadur och guidad tur i ett whiskydestilleri. I flera fall saknades det kvitton.

28 maj – det spökar i stadshuset

Sveriges Radio P4 Västernorrlands avslöjande att Näringslivsbolaget anlitat ett medium för skattebetalarnas pengar, uppmärksammandes över hela Sverige. Målet var att ”bygga upp en historia kring stadshusspöket”, enligt en av cheferna som SVT varit i kontakt med. Styrelseordförande Anders Hedenius säger att detta skett utan att styrelsen informerats.

5 juni – utredningen ”presenteras”

Den externa utredningen hade försenats men den femte juni var den klar. Utredningen blir inte offentlig utan styrelseordförande Anders Hedenius meddelar kort att två av de arbetsbefriande cheferna ska ”slussas in” på arbetet igen. ”Det finns inga bevis för kränkande särbehandling”, konstaterar han.

17 juni – ordförande tar över ansvaret

Ordförande Anders Hedenius (S), går nu tillfälligt in som vice vd i bolaget. Det sedan Anette Bergman, sagt att hon vill lämna uppdraget på grund av hög arbetsbelastning.

18 juni – Saftig nota från konsulterna

SVT begär att få ut slutfakturan från human & heart, konsultbolaget som utrett anmälningarna mot Näringslivsbolagets chefer. Det visar sig att detta kostat skattebetalarna över en miljon kronor (1 055 065 kronor). Så mycket får kommunen betala för tre konsulter som arbetat totalt 450 timmar med fallet. Näringslivsbolagets vd är fortsatt arbetsbefriad och styrelsen sammanträdernästa gång måndag 24 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Näringslivsbolaget i Sundsvall

Mer i ämnet