Högstadieeleverna lastar på tallrikarna Foto: SVT

Junselerektor kritiserar schemalagd lunch

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om obligatorisk närvaro vid skollunchen för högstadieeleverna i Sollefteå kommun väcker reaktioner.

Vi har besökt Junsele skola där inte ens rektorn gillar beslutet.

– Som det ser ut i dag fungerar det väl här på skolan, säger rektorn Linnea Stenklyft.

Det serveras köttbullar, tacopaj och även vegetariska alternativ i matsalen på Junsele skola den här dagen. Högstadieeleverna lastar på tallrikarna och stämningen är förvånansvärt lugn och städad. Astrid Johansson som är en av eleverna berättar att de allra flesta äter skollunchen och att det inte är ett problem med elever som hoppar över att äta.

– Absolut inte. Nästan alltid äter folk, ibland går någon iväg, men att de äter nånting i alla fall, säger hon.

”Fungerar olika”

Beslutet om obligatorisk närvaro i 20 minuter i matsalen under lunchen för alla högstadieelever i Sollefteå kommun som kommunstyrelsen beslutat är inte populärt i Junsele. Inte ens skolans rektor Linnea Stenklyft tycker att det är bra.

– Jag ser väl inte inte behovet av ett generellt beslut som ska gälla alla högstadieelever i hela kommunen. Det fungerar olika och jag kan väl säga så att ibland ska man kanske inte försöka laga det som är helt, utan att det i stället uppstår nya bekymmer. Som det ser ut i dag fungerar det väl här på skolan, säger hon.

”Jätteonödigt”

– Jag tycker det känns jätteonödigt, anledningen till att vi har lunch och lunchraster är för att vi ska få en paus från lektionen och då göra matsalen till ett klassrum där vi måste sitta kvar försämrar saker, säger eleven Astrid Johansson.

Eleverna i Junsele tycker att det är orättvist att de ska drabbas av regler som skapats för att det är problem med att eleverna skippar skollunchen på andra skolor.

– Våra elever får ta ett stort ansvar och att ta ifrån dem det, det är lite av en förtroende fråga, säger rektorn Linnea Stenklyft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.