Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
ODZ pekas ut som en drogliberal hiphopgrupp • ”Titulerar sig som sveriges mest kända knarkare” Foto: Shanker Prem/SVT

Kritik mot kontroversiell hiphopgrupp på Playa-festivalen i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Det har uppstått hård kritik mot att ODZ har bokats för att spela på nystartade Playa Festival i Sundsvall.

Kritik riktas även mot att Sundsvalls kommun bidrar med 750 000 kronor till festivalen där drogliberala ODZ ska uppträda.

– Det känns som arbetet vi gör blir motarbetat, säger Josef Wiklund polischef Västernorrland

Bland annat polischef Josef Wiklund har i Sundsvalls tidning kritiserat att ODZ får uppträda på festivalen och sagt att det rimmar dåligt med vad kommunen står för när det gäller droger.

Narkotikaromantik

Wiklund menar att det särskilt är problematiskt med tanke på polisens kamp mot narkotikan i Sundsvall under den senaste tiden.

ODZ har kritiserats för att romantisera missbruk.

”Vi tycker den svenska hiphopen ofta är för ren och enspårig dom här dagarna. Är man inte en politiker så är man en gangster i sina texter” skriver en medlem ur ODZ på deras youtubekanal.

Arrangören inte oroad

Peter Arkhult, vd för Homerun festivals som arrangerar Playa Festival, menar att de inte haft några problem på tidigare spelningar med gruppen.

Säkerhetsåtgärder i form av visitationer på personer och av området görs för att se till att narkotika inte ska förekomma på festivalen.

– Vi uppskattar och tar till oss av den lokala debatten men hade uppskattat om det tagits upp tidigare, säger Peter Arkhult.

Fler artister med drogtematik

Det är fler liveakter än ODZ som ska spela på Playa Festival och har låttexter där narkotika förekommer. Även grupperna Tjuvjakt och Roc Boyz, och artisterna VC Barre och Asme sjunger och rappar om droger.

Enligt Sundsvalls kommundirektör Jonas Walker är det inte kommunens uppdrag att detaljstyra arrangören i frågor om artistbokningar eller kulturella uttryck.

– Vi har i ett tidigt skede haft en dialog med arrangören kring ramarna för festivalen, där vi bland annat säkerställt att det ska vara ett drogfritt och tryggt arrangemang. Ansvaret för artistbokningar ligger hos arrangören, säger Jonas Walker.

Jonas Walker framhåller att det finns en intressekonflikt mellan ODZ:s drogliberala texter och kommunens arbete för ett drogfritt samhälle.

– De budskapen som finns i texterna är ingenting som vi på något sätt står bakom, säger han.

Vilka är odz?

  • ODZ är en svensk hiphopgrupp med kända låtar som ”Kranen”, ”Åtta shots” och ”SPRIT & KNARK”
  • ODZ är en förkortning för ”Original Dunder Zubbis”
  • ODZ började släppa musik år 2015
  • Medlemmarna i ODZ är ofta maskerade och går under pseudonymen ”Edward Smith”
  • ODZ har genom åren fått kritik för sina kontroversiella låttexter som ofta handlar om droger

KÄLLA: Göteborgsposten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.