Kritik mot ridskolebeslut

Uppdaterad
Publicerad

M-politikern Gunnar Westman är kritisk till kommunens beslut att ta över ridskolan i Härnösand: ”Vi hamnade i en ren utpressningssituation”.

Beslutet att kommunen omedelbart tar över ridanläggningen, verksamheten och hästarna, togs i politisk enighet. Men nu höjs kritiska röster om hur det gick till.

– Jag hade inte en susning om situationen när vi satte oss vid bordet vid kommunstyrelsens sammanträde. Plötsligt fick vi veta att ridklubben har sådana skulder att om vi inte fattade det här beslutet skulle ridskolan gå i konkurs – ren utpressning anser jag, säger Gunnar Westman, ledamot för Moderaterna, till SVT Nyheter Västernorrland.

Härnösands ridskola

Invigning i september

Härnösands kommun har investerat cirka 65 miljoner kronor i den toppmoderna ridsportanläggningen som ska invigas i september.

– Enligt min mening hade det enda rimliga varit att inte vika för utpressningen och låta avvecklingen av ridskoleklubben ha sin gång och söka någon annan intressent för att driva verksamheten, säger Gunnar Westman, som också framfört sina åsikter i ett inlägg på Moderaternas Facebooksida.

– Det känns mer än konstigt att Härnösands kommun med sina problem med till exempel skola och omsorg om de äldre nu står ägare till ett 30-tal hästar.

Westman vill nu se att kommunen aktivt söker en ny aktör som kan ta över och driva ridskoleverksamheten.

Ingen långsiktig lösning

Enligt kommunalråd Fred Nilsson (S) händer nu följande:

– I september ska jag rapportera läget för kommunstyrelsen och presentera en plan för hur vi går vidare. Vi utgår från att Härnösands ridklubb kan återta driften när de fått bygga upp sin organisation igen. Jag tror att det kommer att ta lite tid.

– Men kommunen ska inte långsiktigt driva verksamheten och äga hästarna, säger Fred Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Härnösands ridskola

Mer i ämnet