Russia today är ett statligt finansierat och kritiserat medieföretag som enligt den svenska Säkerhetspolisen fungerar som ett verktyg för den ryska statsledningen.
Just nu är kanalens tv-team i Sverige, efter att varit i Tyskland och Mexiko, och spelar in.
– Vi vill skapa en historia om den svenska modellen, klasskampen och den sociala rättvisan, säger Alexej Sachnin som är tv-teamets producent på lokal nivå, i Sverige.
Social kamp
Tv-teamet menar att vårddebatten i Sollefteå är en viktig social kamp.
– Vi kommer filma om kvinnor som deltog i proteströrelsen kring Sollefteå sjukhus, säger Alexej Sachnin.
Alexej Sachnin berättar att teamet varit i Göteborg och filmat en spårvagnsförare vars arbetarrättigheter blivit försämrade, och nu är de i Västernorrland och letar efter en intervjuperson som kan personifiera situationen inom vården i Sollefteå.
Rysk revolution och Sollefteå
Dokumentären kommer ingå i en serie som ska sändas i oktober i år på Russia today för att markera 100-års-dagen av den ryska revolutionen.
Det ryska tv-teamet påstår att den svenska modellen, med sitt konsensus, jämställdhet, och demokrati, är ett arv från revolutionen.
– Vilka är arvtagarna av den internationella arbetarkampen. Hur bor de nu? frågar Alexej Sachnin, och fortsätter:
– Vad händer med kvinnorna i Sollefteå som ska föda barn? Var är den svenska modellen? Vad händer med arbetarklassens sociala garantier? Detta måste visas via svenskar som bor här, som känner det här, och som lever med det. Det försöker vi att samla, säger han.
Om Russia Today (Ur SÄPO:s årsbok 2015)
Syfte att skada förtroende för de folkvalda
Genom informationsoperationer och desinformationskampanjer kan ett annat land försöka påverka den allmänna opinionen och det demokratiska beslutsfattandet. Ett sätt är att sprida uppfattningar som ifrågasätter politiska ledares trovärdighet. Därigenom kan ledarna i ett auktoritärt land projicera en uppfattning av att politiska ledare i en öppen demokrati agerar på samma sätt som de själva. Detta kan i förlängningen påverka vår öppenhet och demokrati och skada allmänhetens förtroende för de folkvalda.
Medieföretag lojala mot statsledningen
Säkerhetspolisen ser att Ryssland har en avsikt att påverka det politiska beslutsfattandet och den allmänna opinionen – inte bara i Sverige. Sådan påverkan kan ske genom stöd till ytterlighetsrörelser, informationsoperationer och desinformationskampanjer.
Vid sidan av de ryska underrättelse- och säkerhetstjänsterna ser vi också att stora och resursstarka ryska medieföretag och nyhetsbyråer på senare år allt tydligare fungerar som lojala verktyg för den centrala statsledningen. Dessa mediebolag är verksamma såväl i Ryssland som i utlandet. Bland dessa finns mediebolagen RT och Sputnik.