I Gudmundstjärn väster om Sundsvall finns en av få slåtterängar i Västernorrland. Där, och på två andra platser i länet, arrangerar länsstyrelsen kurser för att bevara och återskapa blomsterängarna runt om i länet.
– Jag har några ytor hemma på gården som jag inte kommer åt med maskin, säger en av deltagarna.
Biologisk mångfald
Lieslåtter-kurserna vänder sig till alla som vill bidra till den ökade biologiska mångfalden, men framförallt lantbrukare och markägare som har ängar de vill lära sig sköta om med lie. De kurstillfällen som hållits i sommar har lockat både äldre och yngre deltagare.
Extra peng för lieslåtter
Det ingår i miljömålen för ett rikt odlingslandskap att bevara mångfalden av arter i hela landet. Där slåtterängarna är en viktig del.
– Kan vi uppmuntra och få fler att ta vara på de rester vi har vill vi gärna bidra till det, säger Anna Tjell på Länsstyrelsen i Västernorrland.
För lantbrukare finns miljöersättning för betes- och slåttermarker och utöver det finns extra pengar att få när man slår med lie.
Skillnaden på skörd med lie och trimmer
När man skördar med lie får man ett annat snitt på blommorna som ger blommorna bättre förutsättning att återskapas. Till skillnad från skörd med trimmer och röjsnöre som sliter av växterna. Lie är ett skonsammare alternativ för hotade växters hållbarhet.
Källa: Liehandboken Göteborgs universitet