Kustbevakningen om utsläppet i Bottenhavet: ”Vi har kartlagt sjötrafiken och hållit förhör”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att spåra varifrån jätteutsläppet på Bottenhavet kommer fortsätter. Förundersökningen leds av en miljöåklagare och tesen är, som SVT tidigare rapporterat, att ett fartyg har rengjort sina tankar ute till havs. I klippet berättar Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Tholin mer om arbetet som pågår.

Kustbevakningens flyg har fortsatt flyga över utsläppsområdet under fredagen och kommer att fortsätta under helgen. Man har varit i kontakt med en handfull fartyg, och har ”kommit lite närmare utsläppskällan”, som man säger.

– Det har varit många fartyg i området, men vi har kunnat krympa antalet, säger Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Tholin.

De som förhörs är befälhavare på fartygen men även hamnarna och agenter för olika fartyg är intressanta.

– De kontakterna har vi kommit ganska långt med, säger Jonatan Tholin.

Hur kan en rengöring av tankar få så stora konsekvenser?

– Det transporteras en mängd olika ämnen till havs och de beter sig olika på vattenytan. En del får stor spridning och vissa är mer koncentrerade. I nuläget vet vi inte vad det här är för ämne, men vi ser ofta den här typen av utsläpp i vår övervakningsverksamhet, säger Jonatan Tholin från Kustbevakningen.

Det finns ännu ingen prognos för när analyssvaret ska vara klart.

Fakta om utsläppet

  • Utsläppet hade på onsdagen en spridning över både svensk och finsk ekonomisk zon, cirka 10 landmil från svenska kusten.
  • Kustbevakningsflyget beräkning visar att utsläppet under onsdagen täckte en yta på cirka 77 kvadratkilometer.
  • Kustbevakningens fartyg KBV 202 var på plats på positionen för utsläppet under onsdagskvällen men kunde då inte se något i vattnet.
  • Kustbevakningen fortsätter övervakningen med flyg över området i Bottenhavet tills vidare.

Källa: Kustbevakningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.