I dag kan vi avslöja att basketföreningen Sundsvall Dragons fått drygt en kvarts miljon av kommunen för projektet Kvartersbasket som aldrig genomfördes. Kommunen betalade ut pengar i två omgångar, utan att få någon redovisning från klubben.
– Vi har frågat efter en redovisning men inte fått någon sådan än. Det är väldigt tråkigt att det har blivit ett glapp i uppföljningen, säger Birgitta Gillgren avdelningschef på Kultur- och fritidskontoret.
Sökte bidrag
I mars 2014 söker Sundsvall Dragons bidrag av kommunen för ”Föreningsutveckling”. Målet med ansökan är att få basketsporten att ”växa från grunden” i vissa utvalda områden. ”De sociala projekten utgör en viktig del av föreningens identitet och verksamhet”, står det i ansökan. Kultur- och fritidsnämnden gillar tanken och beviljar 289 000 kronor i bidrag till föreningen.
– Dragons var en av dom som sökte och fick bidrag till basketverksamhet i flera olika kommundelar. Det var i Ljustadalen, Granloholm och Bredsand bland annat. Totalt var det sex stadsdelar där de beskrev att de skulle dra igång verksamhet, stadsdelar där det inte fanns någon basketverksamhet.
Basket med integrationsambitioner
Tanken på pappret är god. Barn mellan sju och tolv år ska få två till tre träningspass i basket i veckan. Fokus ska ligga på personlig utveckling, står det i kommunens tjänsteskrivelse.
Utvalda områden är Nacksta, Granloholm, Bredsand, Haga, Ljustadalen och Alnö. Det finns en integrationstanke också, man ”vill gärna locka många nysvenskar till verksamheten”, står det i de kommunala handlingarna. Men det finns ett problem. Vi hittar få spår efter någon genomförd verksamhet.
Minns två tillfällen
– Dragons kom två gånger sedan kom de aldrig mer. Barnen stod och väntade. De hade älskat det här bara Dragons dykt upp, säger Ann Danielsson som är idrottslärare på Bredsands skola.
De beviljade pengarna skulle, enligt beslutet, gå till 2-3 träningspass i veckan i varje område. Verksamheten skulle pågå i 50 veckor. När vi frågar kommunen hur projektet lyckats kan de inte svara.
Ingen redovisning
– Vi har inte fått in någon redovisning av det projektet så det kan inte jag säga. Man ska naturligtvis redovisa de pengar man får av skattemedel ärligt och öppet, säger Birgitta Gillgren på Kultur- och fritidskontoret.
Vi söker med ljus och lykta. Projektet skulle ske i samarbete med skolorna. Men när vi ringer till rektorer, idrottslärare och fritidsledare i de berörda områdena har de inte sett till någon Kvartersbasketverksamhet som liknar den i projektbeskrivningen.
Skolorna ovetande
En rektor minns ett mail som kom inför projektet, sedan har hon inte hört något mer. Vi kollar också om Dragons hyrt lokaler av kommunen i de berörda områdena. Men inga bokningar finns varken på Alnö, i Bredsand, Nacksta eller Ljustadalen. Det finns några få bokningar i Haga, ett 50-tal i Sticksjö och flera på Bosvedjeskolan och Södermalm. Oklart om de har med det här projektet att göra. Men på de berörda skolorna har man inte uppfattat att det bedrivits något projekt som kallas Kvartersbasket.
”Inte inblandad”
När vi kontaktar Dragons ordförande Anders Öhrn, som skrivit under ansökan till kommunen tillsammans med klubbdirektören Anders Jansson och kassören Ulf Johansson, kan han inte svara på frågor om projektet.
– Det projektet har jag inte varit inblandad i, säger han.
SVT: Men har verksamheten bedrivits på de ställen ni skrivit?
– Det kan jag inte svara på, säger Anders Öhrn, trots att hans namnteckning finns på ansökan till kommunen.
Skickat påminnelse
I augusti i fjol skickar kommunen en påminnelse till Sundsvall Dragons. Där ber man om en slutredovisning av projektet. Men någon sådan har fortfarande inte kommit. Oklart varför.
– Jag kan inte svara mer än att vi hade en anställd på ungdomssidan och det kan ha fallit mellan stolarna, säger Anders Öhrn.
Kommunen gjorde ingen kontroll
Men kommunen har uppenbarligen också missat i sin hantering. Först betalar man ut 144 500 kronor i juli 2014. Sedan lika mycket i oktober samma år, utan att man gjort någon uppföljning och utan att någon redovisning överhuvudtaget inkommit. Trots att det i beslutet från Kultur- och fritidsnämnden står att projektet ska följas upp efter sex månader.
SVT: Varför fick de en andra utbetalning utan att de redovisat någonting?
– Det är i så fall en miss att vi inte kollade att de lämnat in utan att det gick iväg. Normalt har handläggarna kontakt med de pågående projekten, säger Birgitta Gillgren på kommunen.
SVT: Har ni haft dålig kontroll?
– Ja, vi har inte haft tillräcklig kontroll på det här ärendet i alla fall.
Oklara konsekvenser
Nästan 300 000 skattekronor har betalats ut till Dragons utan att kommunen idag kan svara på vad pengarna gått till. Frågan är vad det får för konsekvenser.
– De kan bli återbetalningsskyldiga förstås om de inte har bedrivit någon verksamhet som de fått pengar till, och sedan påverkar det förstås bedömningen av fortsatta bidragsansökningar, säger Birgitta Gillgren.
Återrapportering viktigt
Socialdemokraten Bodil Hansson vill gärna framhålla föreningslivets betydelse i Sundsvall. Hon känner inte till just det här projektet, men hon understryker vikten av att utbetalningar följs upp.
– Vi behöver få in återrapporteringar så att vi kan säkerställa att pengarna har gått till det vi avsåg när vi betalade ut dem, säger hon.
SVT: Det är mycket pengar?
– Ja, det är det, säger Bodil Hansson (S).