• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Drömmer om jobb i sitt nya hemland

Uppdaterad
Publicerad

De har precis kommit till Sverige och gör nu allt för att skaffa sig ett jobb. I Ånge får nyanlända kvinnor kraft att följa sina drömmar.

Elva kvinnor i ett klassrum på Ålsta folkhögskola i Fränsta.

Här ryms drömmar om att starta ett bageri eller en frisörsalong, att öppna restaurang eller att bli förskollärare eller lärare. De kommer från Syrien, Iran och Afghanistan med ambitionen att starta eget eller skaffa sig ett jobb, eller som Khatoon Assadpoor från Iran, bli undersköterska i Sverige.

Val 2018 Ånge

30 års erfarenhet

Hon har redan 30 års erfarenhet från Iran men i Sverige  måste hon börja om från början.

– Språket är inte lätt men jag vill arbeta precis som jag gjorde i hemlandet, säger hon till SVT.

Flera i klassrummet har ingen yrkeserfarenhet men i ett ovanligt projekt ska de nu få råg i ryggen att ge sig ut på arbetsmarknaden. Ånge kommun, Arbetsförmedlingen och Ålsta folkhögskola samarbetar och har vänt sig till kvinnor som behöver stöd med svenska språket men som också siktar på ett arbete.

Tung uppförsbacke

Men de har en tung uppförsbacke. Nyanlända har det svårt på den svenska arbetsmarknaden och nyanlända kvinnor ännu svårare.

En central del av kursen handlar om att bygga motivation och självförtroende. Under våren ska de ut på praktik:

– Det största hindret är språket. Även om många förstår svenska rätt bra så är det ett stort steg att försöka tala svenska inför andra. Att våga testa sina språkkunskaper i grupp eller inför okändaär ett stort steg, berättar Sandra Magnusson som är folkhögskolelärare.

– Att jobba tillsammans med dom här kvinnorna är bland det bästa jag gjort. Det finns en sådan styrka och drivkraft i gruppen. Jag har mött ett sådant systerskap som det är fantastiskt att vara en del av, fortsätter hon.

Motivation och självförtroende

Projektet har syftat till att bygga kvinnornas egen självinsikt och ge dem råg i ryggen, och inför SVTs kamera berättar var och en om sina mål att starta eget eller skaffa sig ett jobb.

– Många har varit hemmafruar i sitt hemland och kommer hit med en bred erfarenhet av att ta hand om andra människor. De har skött barn, de har skött äldre, de har städat och lagat mat och även om det inte varit ute i yrkeslivet så har de kunskaper som skulle komma väl till pass på arbetsmarknaden. Givetvis skulle det också vara kul om någon av dem vill testa på att bli lastbilschaufför, busschaufför eller något liknande. Vi vill ge dem modet att göra sina egna val, säger Liselott Olsson vid Arbetsförmedlingen i Ånge.

Högkonjunktur – alla behövs

Peter Larsson som är sektionschef vid Arbetsförmedlingen ser de nyanlända kvinnorna som en viktig resurs för samhället. Sverige befinner sig i en stark högkonjunktur och flera samhällssektorer, inte minst vård och omsorg, behöver personal.

– Vi behöver helt enkelt ha ut alla på arbetsmarknaden och det gäller oavsett om de är kvinnor eller män, inrikes- eller utrikesfödda. Arbetsgivarna har svårt att hitta personal och alla som kan bidra måste ut i arbete. Samhället har helt enkelt råd att exkludera en grupp människor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Ånge

Mer i ämnet