Vi träffar Zaynab Azizi på Bredsands skola utanför Sundsvall. Det var hennes skola fram till i höstas när familjen plötsligt fick beskedet att de skulle flyttas till Umeå. Hon fick med kort varsel bryta upp från vänner, klasskamrater och kompisarna i fotbollslaget.
– Det var jättejobbigt. Jag hade vännerna, skolan och laget. Plötsligt var vi i en ny stad och hela livet var förändrat, berättar Zaynab Azizi.
Flytt efter fem år
Det blev ett stort drama för familjen. Zaynabs familj är nyanlända från Afghanistan och efter fem år i Sundsvall har de fått börja om på nytt i en ny stad. Och de är inte ensamma.
Många nyanlända som redan börjat få fotfäste – eller integreras, som det heter i den politiska debatten – har hamnat i kläm när integrationspolitik och bostadsbrist hamnar på kollissionskurs. Nyanlända som inte hittar en permanent bostad på egen hand ska få hjälp att skaffa ett riktigt boende men det kan bli precis vart som helst i landet.
Vinka adjö till kompisarna
Trots att Zaynab och hennes familj rotat sig i Sundsvall fick de beskedet att det fanns en permanent bostad till familjen. Men den fanns inte någonstans i närheten utan i Umeå drygt 20 mil norrut. I höstas gick flyttlasset. Zaynab fick vinka adjö till bästa kompisen Altina:
– Sista dagen var jättejobbig, berättar Zaynab.
SVT träffar den 12-åriga tjejen när hon är tillbaka på sin gamla skola för att träffa sina kompisar. Det blir ett möte med med mycket gråt och förtvivlan. Ingen förstår varför hon behövde flytta.
– Hon är en underbar tjej och man undrar varför hon och övriga familjen ska behöva bryta upp när allt fungerar perfekt. De tvingas i praktiken ge upp allt och flytta och det är svårt att förstå hur det bidrar till familjens integration, säger Elisabeth Lundström som jobbar på fritids.
”Det blir som en flykt på nytt”
Lennart Lummi är Zaynabs fotbollsledare i SDFF:
– Det är givetvis riktigt, riktigt jobbigt för den familjen att tvingas börja om efter allt de redan gått igenom för att ta sig hit. De hade hittat glädjen och rutinerna i vardagen och tvingades bryta ut. Det är som att skicka ut familjen på flykt igen, säger han.
Långa handläggningstider hos Migrationsverket har lett till att allt fler hinner rota sig på de orter där de väntar på uppehållstillstånd. Problemet är att asylboendena inte ligger på de orter där de nyanlända sedan är tänkt att bosätta sig permanent.
Flyttkarusell av nyanlända
Analysen är inte svår. Det är ren matematik. Förra året skärptes bosättningslagen i syfte att alla kommuner skulle tvingas ta ansvar för nyanländas bosättning, men flertalet asylsökande väntar på flyktingboenden ute i landet medan flertalet sedan ska tas emot för bosättning av storstäderna. I Västernorrland är det exempelvis 1 400 som väntar på besked om någonstans att bo permanent medan kommunerna under året lovat ta fram bostäder till 530 av dessa.
I bostadsbristens Sverige har det här i praktiken lett tilll en flyttkarusell av nyanlända i Sverige, men det är inte till jobb eller utbildning de flyttar till i första hand utan till en bostad. Familjer och enskilda som hunnit rota sig i flera år på en ort kan räkna med att få flytta vart som helst i landet.
Stå på egna ben
Reglerna är hårda. Nyanlända som fått uppehållstillstånd kan visserligen tacka nej till den bostad som anvisas, men det innebär samtidigt att de förväntas stå helt på egna ben. Deras rätt att bo kvar i Migrationsverkets boenden upphör och de får flytta ut med ett par veckors varsel.
Zaynabs familj ville bo kvar i Sundsvall. De sökte bostad men utan att lyckas. Själv tänker hon bli politiker som vuxen för att ändra på det.
– Jag tycker det är tufft för de som nyss fått uppehållstillstånd att tvingas flytta. Det är svårt att hitta bostad själv, särskilt när man är ny i ett land. Det måste finnas fler bostäder, det vill jag ändra på.