En delad bild med en bekymrad områdesdirektör Roger Westerlund på region Västernorrland och till höger en kvällsbild på Sundsvalls sjukhus det snöar kraftigt i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säsongsinfluensan och det nationella hyresavtalet för inhyrd personal skapar ett tufft läge i vården i Region Västernorrland berättar områdesdirektör Roger Westerlund. Foto: Anna Beijron/SVT

Läget på Sundsvalls sjukhus kan bli värre – influensavåg väntas

Publicerad

Läget är redan ansträngt på länssjukhuset i Sundsvall. Men det kan bli mycket värre. Snart väntas årets vintervirus slå till med full kraft och försvåra läget med överbeläggningar.

– Det kommer att få effekt, säger områdesdirektör Roger Westerlund.

Mellan den 8 och 17 januari har sjukhuset varit i stabsläge på grund av brist på vårdplatser. Det handlar om för mycket patienter och för lite personal.

Då har årets influensavåg inte slagit till med full kraft än. Gör den det så riskerar läget på sjukhuset att försämras kraftigt.

Coronaviruset i Västernorrland

– Det är en befogad oro, säger smittskyddsläkare Maria Tempé.

Förväntas öka

Antalet rapporterade fall är fortfarande på en låg nivå, men förväntas öka de närmaste veckorna, enligt Folkhälsomyndigheten.

I Västernorrland har de diagnosticerade fördubblats, från 11 till 22 mellan vecka 2 och 3. Antalet smittade är dock högre eftersom bara de svårt sjuka provtas.

– Vi diskuterar hur vi kan öppna fler vårdplatser och möta patienterna på rätt vårdnivå. Alla behöver inte sjukhusvård, säger Roger Westerlund som också berättar om svårigheter att få tag i hyrpersonal.

Hur många har avlidit i influensa?

Under årets första vecka avled 17 personer i Sverige med bekräftad influensa. Vecka 2 var siffran 22 avlidna. Siffrorna är preliminära uppger Folkhälsomyndigheten.

I videon berättar områdesdirektör Roger Westerlund om utmaningarna med ett försämrat influensaläge och hur många sjuksköterskor man skulle behöva anställa.

RÅD FÖR ATT UNDVIKA SMITTA

  • Skydda dig med vaccination
  • Tvätta händerna
  • Hosta och nys i armvecket
  • Tänk på vem du träffar

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet