Klimakteriebesvär som värmevallningar, svettningar och störd nattsömn kan avhjälpas något med fysisk aktivitet. Men annars är det hormonbehandling som gäller i region Västernorrland.
– Östrogen och gulkroppshormoner är vanliga och det är den behandling som visats ha bäst effekt, säger Lotta Andréen, läkare på kvinnokliniken i Sundsvall.
För många kvinnor svettas på nätterna
Enligt Lotta Andréen har 70 procent av kvinnorna klimakteriebesvär, men det är bara mellan 5-10 procent som får hormonrecept idag. Hon skulle vilja se att fler kvinnor sökte hjälp.
– Jag har en känsla av att skillnaden är för stor. Det är lite för många kvinnor som svettas för mycket på nätterna och inte mår bra av det, säger hon.
Hormoner inte så farligt
Tidigare har det varit restriktivt med hormonförskrivningar, efter att en amerikansk studie, som kom 2002, visade att vissa kvinnor fick ökad risk för bland annat bröstcancer. Nu har fortsatta analyser av studien och nya studier visat att behandlingen inte är så farlig som man trott.
– De senare studierna har visat att vid 50-59 års ålder, då man har mest besvär, har hormonbehandlingen många skyddande effekter. Risken för tjocktarmscancer och hjärt- och kärlsjukdom minskar under hormonbehandlingen och dödligheten är 30 procent lägre jämfört med de som inte får hormonbehandling, säger Lotta Andréen.
Nya riktlinjer för klimakterievård
I höstas kom nya riktlinjer för klimakterievård.
– Riktlinjerna är att de här preparaten ska förskrivas i samband med att man går in i klimakteriet, inte när man är över 60 år. Numera sägs det att man inte behöver ha behandlingen en kortare tid, utan så länge man har nytta utav den, säger Lotta Andréen.
Hoppas att fler söker behandling
I regionen kan det betyda att det kommer att göras fler förskrivningar av hormoner.
– Jag hoppas att det är fler som kommer att söka och som kommer att få behandling, genom att riktlinjerna är ändrade och man har rätt att få hjälp mot den här typen av besvär, säger Lotta Andréen.
Under våren görs en utbildningssatsning på distriktläkare och distriktssköterskor, med föreläsningar om de nya råd- och riktlinjerna från Svensk förening för obstetrik och gynekologi och vilka tabletter och plåster som finns att välja på.