Drickande under julhelgen – läkarens råd: Hellre lite och ofta än mycket vid enstaka tillfällen

Uppdaterad
Publicerad

Jul och nyår är högtider som kan förknippas med alkohol på olika sätt. ST-läkaren Zeb Freij som forskar om beroendefrågor berättar att om man ska vara helt säker på att undvika alkoholrelaterade skador så ska man skippa alkoholen helt och hållet.

– Nu i år har Socialstyrelsen satt en lägre gräns för både män och kvinnor, och det är nio standardenheter per vecka, säger Zeb Freij, ST-läkare i Region Västernorrland.

Enligt organisationen IQ, som är ett dotterbolag till Systembolaget, går alkoholkonsumtion och ledighet ofta hand i hand – var tredje svensk (33 procent) uppgav att de druckit alkohol tre-fyra dagar i veckan eller oftare under semestern. Drygt var tionde svensk (13 procent) har druckit så mycket alkohol under semestern att de har ifrågasatt sina egna alkoholvanor.

Fyra av fem: Alkoholen inte central

Men under julledigheten visar forskning på att befolkningen inte tycker att alkohol är lika viktig.

– Statistik från IQ visar att fyra av fem inte tycker att alkoholen är så viktig, den har inte en central roll i julfirandet, säger Zeb Freij.

Vad är ett standardglas alkohol?

  • En starköl på en halvliter (50 cl) motsvarar 1,5 glas.
  • En flaska vin (75 cl) innehåller 6 glas.
  • En flaska sprit (70 cl) innehåller 18 glas.
  • En burk folköl (50 cl) är ett glas.

Källa: Alkoholhjälpen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.