Maria Lindström familjeläkare varnar för allvarliga konsekvenser hos unga som missbrukar. Hon säger att sniffning kan leda till syrebrist och dödfall. Foto: SVT

Läkarens varning: ”Kan vara dödligt första gången man provar”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västernorrland konstaterar att drogdebutanterna blir allt yngre. I Örnsköldsvik berättar polisen om 12-13-åringar som är påverkade. Nu vill polisen och sjukvården upplysa om konsekvenserna.

Maria Lindström är familjeläkare och även ordförande i regionens läkemedelskommitté. Hon säger att det finns särskild anledning att vara uppmärksam på unga som prövar olika berusniingsmedel.

– En omogen hjärna är mycket mer känslig för gifter och får mycket större skador fortare.

Hör henne berätta mer i klippet om hur sniffning och hasch påverkar kroppen.

SNIFFNING OCH BOFFNING

Att sniffa eller boffa innebär att andas in gaser. När gaserna når hjärnan utsätts den för syrebrist och du får ett rus.

Vanligast är sniffning av tändargaser, drivgaser i sprayer eller bensin. Förutom medvetandesänkning och syrebrist kan hjärtrytmrubbningar med plötslig död som följd uppstå.

Hjärnan och alla andra organ i din kropp påverkas av syrebristen. Sniffning och boffning är väldigt skadligt, redan vid ett enstaka tillfälle kan du drabbas av avsvimning eller överdos. En överdos kan leda till medvetslöshet.

Om boffning eller sniffning kombineras med alkohol eller andra droger ökar också risken för överdos eller medvetslöshet. Ett långvarigt missbruk kan ge hjärnskador, skador på lever, njurar och andra organ.

källa: Giftinformationscentralen och Beroendecentrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.