Nytt lönesystem krånglar

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget har omfattande problem med sitt nya lönesystem, Heroma. Det har lett till utebliven ersättning för många anställda.

Landstinget i Västernorrland bytte lönesystem i februari och har sedan dess haft både tekniska problem och handhavandeproblem, uppger Erika Jakobsson tf chef på landstingets kansli.

Anställda har varken fått övertidsersättning eller ob-ersättning för februari och mars. Detta har drabbat många yrkeskategorier.

– Det gäller allt ifrån vaktmästare till läkare, men jag kan inte säga hur många som drabbats, säger Erika Jakobsson.

Förstärker på lönekontoret

Nu jobbar man för högtryck för att försöka lösa situationen. På lönekontoret i Örnsköldsvik har man fullt upp.

– Vi har förstärkt med personal på lönekontoret och vi jobbar övertid för att lösa problemen. Vi försöker renodla och jobba med en sak i taget, säger hon.

Jobbar på lösning

Bland annat försöker man prioritera så att den uteblivna ob- och övertidsersättningen ska betalas ut till de anställda, så snabbt som möjligt.

– Jag har goda förhoppningar om att de ska få det på den kommande lönen till veckan, säger Erika Jakobsson.

Mer utbildning

Landstinget har bytt från ett äldre och mindre system till ett större, mer komplext som kan hantera fler ärenden. Och helpdesk har blivit nedringda med frågor från både medarbetare och chefer. Enligt Erika Jakobsson har man haft flera utbildningar i det nya systemet men hon bedömer att det behövs mer insatser för att lära sig det nya systemet.

– Vi behöver göra fler utbildningsinsatser så att alla blir bekväma med att jobba i det nya systemet.

Frustrerande situation

Många landstingsanställda har reagerat på att systemet krånglar.

– Det är klart att det blir frustration, men jag är tacksam för att många visat så stort tålamod. Men det är så onödigt att det krånglar, det administrativa ska ju bara fungera, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.