1862 byggde Adolf Fredrik Forsell sedan en ångsåg. 30 860 riksdaler satsades i bygget och samtiden konstaterade att ”sågverket var byggt på fast och god grund”.
1888, samtidigt som Sundsvall låg i ruiner efter den stora stadsbranden, byggdes ett nytt modernt sågverk på Killingholmen. Sågverket var en skapelse av en blott 30-årig sågverkspatron, Magnus Forsell, som tagit över rörelsen efter sin far.
Cellulosans intåg
1905 började Skönviks AB planera för en cellulosafabrik på Killingholmen och 1908 sattes fabriken i drift. Tio år senare byggdes ett pappersbruk för tillverkning av emballagepapper. Den var i drift under tre år, sedan kom depressionen och bruket stängde. Men i början av 50-talet gjordes ett nytt försök. En av torkmaskinerna byggdes om och bruket började producera omslags- och wellpapper.
1956-1959 byggdes så det nuvarande tidningspappersbruket. 1958 startade den första maskinen och året efter startade nummer två. Som mest fanns det fyra pappersmaskiner på fabriken.
Fyra blev tre
Under 2000-talet tillverkade Ortvikens pappersbruk obestruket och bestruket tryckpapper, LWC, på fyra maskiner. Råvaran, färsk granmassaved, kom framför allt från SCA:s egna skogar i norra Sverige. Så sent som i juni 2009 invigdes en ny massalinje. En investering på cirka 800 miljoner kronor.
Men vikande försäljning och svag lönsamhet gjorde att SCA stoppade produktionen vid den äldsta pappersmaskinen 2015 och 95 jobb försvann från bruket. Fackordföranden beskrev då utvecklingen som ”en dödsdans”.
Nu inleds alltså förhandlingar om att avveckla papperstillverkningen helt och satsa på massatillverkning istället.