Det säger Timrås ordförande Tommy Andersson till Mittnytt. Drygt 3,7 statliga miljoner betalas ut i den här första omgången.
Det var en tung måndag i Timrå igår – nu väntar en lång uppförbacke för klubben. Den knäckande skuldbördan ska minskas rejält om klubben ska ha en chans att överleva. Av totalt 80 miljoner i skulder ska nu 44 förhandlas bort, är tanken – om de 166 fordringsägarna går med på det bistra budet att förlora 75 % av sina fordringar.
För Timrå kommun, exempelvis, innebär en uppgörelse att man skulle efterskänka runt 17 miljoner kronor av sina fordringar på klubben.
Kommunen är Timrå IK:s största fordringsägare.
Statliga pengar täcker för spelartruppen.
Samtidigt får nu klubbens dyra stjärnspelare ut sina löner – via din skattsedel. Idag fick länsstyrelsen in den lista på personer som ska omfattas av den statliga lönegarantin. Det innebära att staten går in och garanterar och betalar ut de löner som klubben inte längre kan betala ut.
Och det var – som sagt- en synnerligen omfattande lista som skickades in till Länsstyrelsen – totalt omfattar den 260 namn!
– Det låter mycket, men då ska man komma ihåg att många av de här personerna är timanställda och att det handlar om små belopp, säger Timrå IK:s ordförande.
– Men har ni behövt så många anställda?
– Det här avser ju mars och april när vi fortfarande spelade matcher, och under arenaevenemang med runt 5000 åskadare krävs det många inhoppare, menar Tommy Andersson.
Lönegarantilistan pekar på grundproblem
De här kostnaderna kommer inte vara med i nästa månads lönegaranti, påpekar Andersson, då kommer det att röra den fast anställda personalen i Timrå IK och Cervera i Timrå, dotterbolaget.
Efter maj kommer det dessutom vara i stort sett slut med utbetalningar från den statliga lönegarantin, menar han. Det är den rekonstruktonsansvarige advokaten, Mats Emthén, som beslutar om nivån och antalet när det gäller lönegarantin. Länsstyrelsen administerar det hela som statlig myndighet och har bara uppgiften att betala ut pengarna. Utan att kräva någon särskild granskning eller att genom avgöra ansökan genom något särskilt beslut.
För de dyra stjärnspelarna handlar det om slutbetalningar – när kontrakten, avtalen går ut.
Men den långa listan till länsstyrelsen ger också en tydlig bild om hur högt löneläget har varit för spelarna i klubben – och de höga spelarkostnaderna har av klubben angetts som ett av det tunga skälen till att ekonomin gått överstyr. Det andra skälet är de höga kostnaderna för själva hockeyarenan.
Bland de spelare som nu har statliga pengar att se fram emot finns följande :
Matt Murley brutto 159 550:-.
Sebastian Erixon brutto 165 094:-
Radek Smolenak brutto 178 000:-
Christan Söderström brutto 90 000:-
Dan Belissimo brutto 98 892:-
Niklas Nordgren brutto 128 405:-
Mat Robinson brutto 77 582:-
Totalt landar notan för den statliga lönegarantin på drygt 3,7 miljoner – i den här första omgången. Innan allt är klart beräknas totalt dryga 5 miljoner att behöva betalas ut. Men, sen ska det, enligt orförande Andersson, i stort sett vara rent på lönegarantibordet.
– Så efter maj månad är det slut med ansökningar?
– Svar ja, säger Tommy Andersson.