Länsstyrelsen i Västernorrland arbetar med att sprida information i länet om hur man kan arbeta för att främja pollinatörer inom naturvården.
– Dels har vi ängar runt om i länet som vi sköter och slåttrar så att vi ökar blomrikedomen på ängen, vilket gynnar pollinatörerna, säger Stina Wellander som arbetar som samordnare på Länsstyrelsen.
Bidrag att söka
Kommunerna kan även bidra genom att söka bidrag från Länsstyrelsen, LONA, den lokala naturvårdssatsningen. Där kan kommunernas pollineringsprojekt få upp till 50 procent av kostnaden finansierad.
Alla kan hjälpa till
Som privatperson finns det mycket som kan göras för att hjälpa insekternas överlevnad.
– Man behöver inte klippa gräsmattan så ofta, utan låta blommor växa upp och om man har ved som ligger på tomten så är det bra att låta den ligga. Död ved är jättebra bostad åt insekter, säger Stina Wellander.
Hör henne berätta i klippet
Fakta: Pollinatörer
Pollinering är en biologisk process där pollen överförs från en blommas handelar till dess hondelar, vilket är en förutsättning för växtens befruktning. De flesta växter tar i någon utsträckning hjälp av djur (pollinatörer) för sin pollenöverföring. I utbyte får pollinatören föda från växten i form av nektar och pollen.
I Sverige är det främst insekter som är pollinatörer. Till de insekter som brukar betraktas som pollinatörer hör bin (varav ett antal arter är humlor), flera grupper av fjärilar och blomflugor. Därutöver finns även andra arter (till exempel andra steklar och skalbaggar). Bin är de effektivaste pollinatörerna. De flesta bin lever vilt i naturen, men ett par humlearter och honungsbiet odlas.
källa: Naturvårdsverket