Laxen och havsöringen i Moälven väster om Örnsköldsvik slogs ut på grund av föroreningar redan på 50-talet och har inte funnits här sedan dess men projektet att återinföra vandringsfisken i vattendraget som pågått några år och bland annat inkluderar landets längsta fiskväg i en tunnel förbi Sågfallet i biflödet Utterån, är nu på väg att ge resultat. I år har uppvandringen av lax och öring slagit rekord.
– Uppvandringen har fyrdubblats jämfört med tidigare år, säger Håkan Jansson, biolog på Örnsköldsviks kommun.
Det är svårt att se fisken i trappan men en räknare registrerar antal och storlek. De största laxarna som passerat har varit i 20-kilosklassen och än är årets vandring inte över. Håkan Jansson tror på ett slutresultat på 100 fiskar i trappan och 300 i hela systemet.
– Det här betyder att vi kan få självreproducerande bestånd av lax och öring i Moälven och Utterån i framtiden, säger Håkan Jansson.
Samtidigt har en dom i Mark och miljödomstolen slagit fast att det ska byggas en fiskväg i form av ett omlöp förbi Anundsjö kraftverk. En slinga med 0,8 kubikmeter vatten per sekund ska leda fisken förbi dammen. Dessutom står det i domen att kraftbolaget Statkraft två gånger i veckan ska släppa hela älvens vattenflöde i den torrlagda älvfåran för att locka fisken fram till fiskvägen.
– Det innebär att fisken når stora sträckor med lek- och uppväxtområden som idag är outnyttjade, konstaterar Håkan Jansson.
Kraftbolaget är trots vattenförluster förvånande nog välvilliga till projektet, nu är bara frågan när arbetet med omlöpet kan börja. Går allt i lås kan sportfiskare i Örnsköldsviksområdet se fram emot ett fint laxfiske i Moälven i framtiden.
Trappan är den längsta i Sverige och löper i en tunnel förbi Sågfallet. I år har vandringen uppåt slagit alla rekord. Den är fyra gånger så stor som de två föregående åren. Laxen i Moälven är alltså tillbaka.