• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Socionomen Maria Hallenius Henrysson och föreningen Socionomer Utan Gränser driver frågor som rör fallet Lotta. Foto: Privat / SVT

Lotta Rudholms anhöriga kräver skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Rudholms anhöriga kräver nu miljonskadestånd av staten för de misstag som begåtts både innan och efter att Härnösandsbördiga Lotta misshandlades till döds förra året.

Socionomen Maria Hallenius Henrysson och föreningen Socionomer Utan Gränser har engagerat sig mycket i fallet Lotta och driver, på familjens vägnar, frågor som rör fallet.

– Jag tror att det här kan göra enorm skillnad i hur rättsstaten hanterar våld i nära relationer och kvinnors rättigheter och hur man hanterar våldsmål. Det är det primära målet för oss när vi gör det här.

Lotta Rudholm

De har anlitat en egen advokat och en extern rättsläkare som gått igenom Lottas fall. Deras undersökning har nu resulterat i en tolv sidor lång anmälan till Justitiekanslern, JK. I den riktas stark kritik mot hur polis, åklagare och rättsmedicinsk expertis hanterat fallet.

”Otroligt många misstag”

– Advokaten sa i morse att han hade ett gott hopp om att det här kan fungera, säger Maria Hallenius Henrysson.

Anmälan till JK avslutas med ett krav på att tre anhöriga ska få 30 000 Euro vardera i skadestånd.

– Det har begåtts otroligt många misstag innan Lotta dog. Det handlar om åklagarens hantering, om polismyndighetens hantering och om socialtjänsten och vårdens hantering. Vi anser att hade man agerat på ett annat sätt så hade Lotta faktiskt nästan levt idag, känner vi. Det måste någonstans bli en konsekvens när man gör så här mycket misstag, säger Maria Hallenius Henrysson till SVT Västernorrland.

Allvarligt hot

Framför allt handlar misstagen om att Lottas tidigare anmälan om misshandel inte togs tag i på rätt sätt.

– Att åklagarmynigheten valde att lägga ner åtalet när Lotta inte ville medverka tycker jag är det mest graverande. Mannen hon anmält var villkorligt frigiven för ett annat brott och samtidigt var han ett allvarligt hot mot Lotta. Och allt detta valde man att bortse ifrån, säger Maria Hallenius Henrysson.

Hon menar också att polisens agerande när Lottas sökte hjälp var under all kritik.

Fick jaga polisen

– En person som söker i den situation Lotta var i ska inte behöva jaga polisen i flera dygn. För de hörde inte av sig, de försvann i flera dygn, säger Maria Hallenius Henrysson.

Enligt henne handlar inte skadeståndskravet om att familjen ska få pengar. Det handlar istället om en markering mot de misstag som begåtts.

– Lotta kommer inte tillbaka. Jag tror inte att familjen kommer att må bättre för att de kommer att få pengar. Jag tror att det handlar mer om att staten måste ta sitt ansvar och att man lyfter den här frågan.

Dödades i sitt hem

Lotta Rudholm inledde en relation med en 33-årig man i februari 2015. Under de efterföljande tre månaderna hotade, slog och trakasserade han henne. I juni 2015 misshandlade han Lotta till döds i hennes hem i Bromma. 33-åringen dömdes i tingsrätten till livstid för mordet, hovrätten sänkte sedan straffet till 18 års fängelse.

Ny lag

Hallenius Henrysson och föreningen Socionomer Utan Gränser har också tagit initiativ arbetet med en ny lag, Lex Lotta. Lagen ska tvinga en åklagare att gå vidare och inte lägga ned en utredning, även om kvinnan tar tillbaka sin polisanmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lotta Rudholm

Mer i ämnet