Mannen i Västernorrland har lurat till sig miljontals kronor från sju olika personer under nästan fyra års tid. Foto: SVT/arkiv

Man från Västernorrland lurade till sig fyra miljoner kronor – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern från länet lurade till sig över fyra miljoner kronor av sju personer, genom att låtsas vara en kvinna i dejtingappar. Nu döms han till 3,5 års fängelse.

Mannen döms för bedrägeri och grovt bedrägeri vid flera tillfällen mot sju personer. Brotten har skett under åren 2019-2023.

Mannen ska bland annat, genom att låtsas vara kvinna i dejtingappar och genom att hota att läcka nakenbilder, ha fått personerna att föra över stora summor pengar till honom.

Han ska även ha lurat brottsoffren att han behövde låna pengar, fått några att ta lån, och även hotat om att han skulle ta sitt liv om han inte fick pengar.

Mannen ska ha haft spelmissbruk

I domen medger hans försvarsadvokat att mannen har ett spelmissbruk och att han erkänt att han lurat en del målsägande. Vidare förklarar han att han erkänt bedrägeribrotten mot de manliga brottsoffren, men förnekar brotten mot kvinnorna.

Mannen har tidigare dömts till 2,5 års fängelse för bland annat flera bedrägeri- och utpressningsbrott år 2018, efter att ha lånat- och lurat pengar av flera personer, med liknande tillvägagångssätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.