Textmeddelanden diskuterar huruvida man kan handla något sent på kvällen, med en fråga i blå ruta och ett svar i grå ruta. Bakgrunden visar en nattlig gata med suddig belysning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett utdrag från bevisningen i målet – där den misstänkte mannen sent på kvällen kontaktar ett telefonnummer som enligt polisen används vid narkotikaförsäljning. Foto: SVT grafik

Man på Swishlistan i Sundsvall döms för narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen föll domen mot en man i 25-årsåldern som fanns med på Swishlistan i Sundsvall. Mannen döms för två fall av narkotikabrott.

Det är den andra domen mot en person på listan, den tidigare åtalade friades av tingsrätten.

Det är totalt fem personer som ställs inför rätta efter att ha förekommit på den så kallade Swishlistan – de är några av de drygt 100 personer som tillsammans swishat över 1,5 miljoner kronor till en dömd narkotikabrottsling Sundsvall.

Enligt förundersökningsprotokollet misstänks mannen i 25-årsåldern ha köpt och innehaft kokain vid två olika tillfällen i slutet av 2022. Något han också döms för. Han döms till 75 timmars samhällstjänst.

När det gäller bevisvärderingen anser alltså Sundsvalls tingsrätt att ”...det föreligger betryggande bevisning utvisande att (XX) olovligen och med uppsåt har förvärvat och innehaft cirka ett gram kokain...”.

Swishlistan i Sundsvall

”Vid en tid då kokain intas”

Rätten menar att dokumentationen av swishbetalningarna, sms-konversationerna mellan den misstänkte och den knarkbrottsdömde man som tagit emot betalningarna samt de tidpunkter då affärerna gjorts – ”vid en tid då kokain...intas” – tillsammans talar för att det är narkotikaköp det handlat om.

”Det har inte framkommit något som talar för att köp skett av någonting annat. Dessutom har den tidigare dömde personen alltså återkommande försålt kokain. Det är uteslutet att (XX) mitt i natten har köpt annat av denne”, skriver domstolen vidare.

Dömd mot sitt nekande

Mannen nekar till brott och säger att han inte minns vad han swishat för, men att det kan handla om spel.

I en skriftlig kommentar uttalar sig mannens försvarare Pernilla Persson så här:

”Jag är förvånad över den fällande domen. Enligt min uppfattning är utredningen i målet så bristfällig och innehåller så många luckor att den inte borde varit tillräcklig för en fällande dom i ett narkotikamål. Jag och min klient kommer framöver ta ställning till om domen ska överklagas.”

Första personen friades i tingsrätten

I mars i år kom den första domen mot en person på Swishlistan. Då frikändes en man i 30-årsåldern.

I det fallet ansåg tingsrätten att det saknades bevis på att han köpt kokain. Åklagaren har överklagat och det kommer tas upp i hovrätten.

Målen utgör ett försök av polis och åklagare att skapa ett prejudikat i frågan, det vill säga en vägledande dom i framtida liknande mål.

En person står på en grusgång omgiven av träd och byggnader. Personen är klädd i kavaj med en rutig skjorta och en slips.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan det här innebära för personerna på Swishlistan? Hör åklagarens resonemang i klippet. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet