Det är totalt fem personer som ställs inför rätta efter att ha förekommit på den så kallade Swishlistan – de är några av de drygt 100 personer som tillsammans swishat över 1,5 miljoner kronor till en dömd narkotikabrottsling Sundsvall.
Enligt förundersökningsprotokollet misstänks mannen i 25-årsåldern ha köpt och innehaft kokain vid två olika tillfällen i slutet av 2022. Något han också döms för. Han döms till 75 timmars samhällstjänst.
När det gäller bevisvärderingen anser alltså Sundsvalls tingsrätt att ”...det föreligger betryggande bevisning utvisande att (XX) olovligen och med uppsåt har förvärvat och innehaft cirka ett gram kokain...”.
”Vid en tid då kokain intas”
Rätten menar att dokumentationen av swishbetalningarna, sms-konversationerna mellan den misstänkte och den knarkbrottsdömde man som tagit emot betalningarna samt de tidpunkter då affärerna gjorts – ”vid en tid då kokain...intas” – tillsammans talar för att det är narkotikaköp det handlat om.
”Det har inte framkommit något som talar för att köp skett av någonting annat. Dessutom har den tidigare dömde personen alltså återkommande försålt kokain. Det är uteslutet att (XX) mitt i natten har köpt annat av denne”, skriver domstolen vidare.
Dömd mot sitt nekande
Mannen nekar till brott och säger att han inte minns vad han swishat för, men att det kan handla om spel.
I en skriftlig kommentar uttalar sig mannens försvarare Pernilla Persson så här:
”Jag är förvånad över den fällande domen. Enligt min uppfattning är utredningen i målet så bristfällig och innehåller så många luckor att den inte borde varit tillräcklig för en fällande dom i ett narkotikamål. Jag och min klient kommer framöver ta ställning till om domen ska överklagas.”
Första personen friades i tingsrätten
I mars i år kom den första domen mot en person på Swishlistan. Då frikändes en man i 30-årsåldern.
I det fallet ansåg tingsrätten att det saknades bevis på att han köpt kokain. Åklagaren har överklagat och det kommer tas upp i hovrätten.
Målen utgör ett försök av polis och åklagare att skapa ett prejudikat i frågan, det vill säga en vägledande dom i framtida liknande mål.