Många vill köpa djurpark i Junsele

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en vecka nu sedan Junsele Djurpark med djur och allt las ut till försäljning på Blocket. Några mer eller mindre seriösa spekulanter har hört av sig men än är det en bit kvar till affär. Så vad får man då om man skulle slå till? Tja, en hel del kan man säga...

Junsele Djurpark har varit en ångermanländsk institution och turistmagnet sedan 1959. Starten var blygsam. Det var fotbollsföreningen Junsele IF som drog igång det hela.

– Han hette Johannes ”Kebbe” Johansson och var trädgårdsmästare och fick för sig att starta djurpark. De första djuren var en ponny som hette Rufus och en rådjursget som hette Lill-Babs. Djuren fanns vid fotbollsplanen och där kunde man donera pengar till en framtida djurpark och första sommaren fick man ihop 900 kronor och på den vägen är det, berättar Ulf Henriksson som äger Junsele Djurpark.

Annons på Blocket

Men sedan dess har tiderna för djurparksägare blivit svårare. Ulf som jobbat här sedan tidigt nittiotal men numera är ensam ägare känner att han kommit till vägs ände. Parken är till salu – annonsen ligger ute på blocket.

Vad får då en spekulant till djurparken. Ett visst ansvar. Här finns runt 200 djur fördelat på trettiotalet arter. Bland annat dom sibiriska kamelkillarna Artur och William som väger 800 kilo var.

Lokke i Guinness Rekordbok

En annan tungviktare för parken är björnhannen Lokke. Numera uppstoppad och visas bara vid speciella tillfällen:

– Lokke han är speciell. Han finns med i Guinness Rekordbok. Han fick sex ungar 1990 och blev 34 år gammal.

Men innan man lägger ett bud bör man veta att det kan vara farligt också.  Den 8 november 2008 blev Ulfs kollega Bengt Eriksson anfallen av en av tigrarna och var en hårsmån från döden.

Tårta 8 november

– Det var otäckt. Verkligen. Men tigern gjorde inget fel. Dom reagerar instinktivt. Men nu äter vi tårta varje år den 8 november för att fira att det trots allt gick bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.