Stridsbåt 90.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omvärldsläget gör att Dockstavarvet behöver öka sin kapacitet – häng med ut till sjöss med efterfrågade stridsbåt 90. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Ökad efterfrågan på stridsbåtar – Dockstavarvet har dubblat antalet anställda

Uppdaterad
Publicerad

Dockstavarvets personalstyrka har nästan fördubblats de senaste två åren. Företaget har gått från 60 anställda till att nu vara över 100. Anledningen stavas stridsbåt 90, även om varvet också tillverkar patrullbåtar och lotsbåtar parallellt.

– De kommande åren kommer vi att dubbla vår kapacitet, säger vd Anders Hellman.

Omvärldsläget och regeringens femtonde stödpaket till Ukraina, som beslutades i februari i år, innehöll tio stridsbåt 90. Det har skapat ett ökat internationellt intresse för båten, precis som det gjort för stridsfordon 90 som tillverkas i Örnsköldsvik några mil norrut.

Nu måste Dockstavarvet växa ytterligare. Man räknar med att behöva dubbla kapaciteten de närmsta åren och tittar på olika alternativ.

– Riktigt hur de stridsbåtar som skickats till Ukraina används kan jag inte säga men stridsbåt 90 har väldigt många användningsområden, säger Anders Hellman.

Nytt kontor i Örnsköldsvik

De tio båtar som Sverige skänkt till Ukraina valde Försvarets materielverk, FMV, i juni att återinskaffa. I samma veva öppnade Dockstavarvet ett kontor i Örnsköldsvik där det, till att börja med, sitter tio personer som arbetar med att utveckla autonoma farkoster.

– Som litet företag hade vi inte orkat med det själva. Det är något vi gör gemensamt inom koncernen där Saab är huvudägare.

Här visar Simon Hagner vad för system det finns i förarhytten i stridsbåt 90H

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar stridsbåtschefseleven Simon Hagner hur det ser ut i en Stridsbåt 90H. Foto: Shanker Prem/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.