I Örnsköldsviks tingsrätts dom i det så kallade Malinmålet från den 12 augusti 1998, där den åtalade mannen dömdes för mord på Malin Lindström i den första rättsprocessen, slog domstolen fast att mannen skulle betala följande skadeståndsbelopp:
• 37 064 kronor till dödsboet
• 45 032 kronor till Rune Lindström (Malins pappa)
• 55 061 kronor till Inez Lindström (Malins mamma)
• 35 000 kronor till Håkan Lindström (numera Lindborn, Malins bror).
Sammantaget 172 157 kronor alltså, exklusive ränta på beloppen.
Något skadestånd betalades dock aldrig ut då – mannen som dömdes mot sitt nekande överklagade och blev friad av hovrätten både från fängelsestraff och skadestånd.
Beloppen kvarstår
När han nu dömdes slutgiltigt i den nya rättegången efter HD:s beslut om resning i målet beslutade Hovrätten för nedre Norrland att de skadeståndsbelopp som fastslogs av tingsrätten 1998 skulle kvarstå.
Men eftersom ränta ska räknas på beloppen blir den verkliga summan som han ska betala till Malins närstående betydligt högre.
Räntan ska beräknas från det datum då brottet begicks, det vill säga den 23 november 1996. Beräknat utifrån en genomsnittlig referensränta från Riksbanken på två procent skulle den dömde 44-åringens skuld till Malins anhöriga fram till dags dato, den 6 oktober 2022, vara sammanlagt 324 315 kronor enligt SVT:s beräkning.
Enligt Kronofogden har något krav på betalning av skadeståndsbeloppen ännu inte skickats in. Mannen är i dagsläget helt skuldfri, enligt Kronofogdens uppgifter.
Skadestånd i brottmål
Skadestånd utdöms av domstolen i händelse av fällande dom till målsägare i brottmål som en ersättning för det de utsatts för. Skadeståndet ska betalas av den eller de som dömts i målet.
Den som har dömts att betala skadestånd är skyldig att betala omgående, även om domen överklagas. Ingen ”räkning” eller något inbetalningskort skickas, utan den dömde måste själv ta reda på hur och till vem hen ska betala.
Den som inte betalar riskerar att skulden går till Kronofogden som då undersöker om den dömde har några tillgångar. Det kan fattas beslut om utmätning och ägodelar kan då säljas för att skulden ska kunna betalas. Skadeståndet kan också dras på lönen.
I många fall saknar dömda personer i brottmål förmåga att betala skadeståndsbelopp, för att hen helt enkelt saknar tillgångar. Då kan målsägare vända sig till Brottsoffermyndigheten och ansöka om ersättning där.
Källa: Kronofogden