Nicholas Aujalay är överläkare och ledamot i föreningen för akutsjukvård. Han har tidvis varit verksam som överläkare vid Sundsvalls akutmottagning och säger att det är vanligt inom sjukvården att de mest akut sjuka patienterna möter de minst erfarna läkarna. Han anser att sjukvården vid akutmottagningarna är felorganiserad och att patienterna bör mötas, inte av oerfarna AT-läkare, utan av erfarna specialister inom området akutsjukvård.
Dog inför ögonen på barnen
I fredags kunde Mittnytt berätta om Mikael, 32 från Matfors som sökte akut hjälp för bröstsmärtor men blev hemskickad med några timmars mellanrum med diagnosen halsbränna och gallsten. På natten dog han med brusten kroppspulsåder inför ögonen på sin fru och sina båda barn.
– Det råkar också vara så att jag tidvis arbetar som överläkare vid Sundsvalls akutmottagning. Vi har haft flera liknande fall där vi diagnostiserat liknande fall på några få minuter med hjälp av ultraljud. En 92 årig patient och en 74 årig, både klarade sig bra efter operation utan komplikationer. Överläkaren i reportaget säger att detta är en ovanlig diagnos men det får stå för honom. Vi ser detta flera gånger varje år.
Men det bygger som sagt på att man har kompetens i första ledet. Det aktuella fallet du beskriver har jag hört talas om men har inte insikt i alla detaljer, uppger han för SVT i ett mail.
– Tyvärr ser det ut så här på många sjukhus i landet. Det mest akut sjuka möter de mest oerfarna läkarna, säger Aujalay.
Fem läkare missade diagnos
Mikael mötte två läkare under sitt sista dygn i livet. Båda hade läkarexamen men saknade läkarlegitimation. De hade haft sin examen i åtta respektive 14 månader. Tre äldre läkare i primär och bakjourstjänst konsulteras kort per telefon men utan träffa patienten. De bekräftar bara besluten att skicka hem Mikael.
I efterhand har det visat sig att de fem läkarna missade att det togs två EKG-kurvor på Mikael som visade att han var svårt sjuk. Den första kurvan som togs vid Mikaels första besök på akuten visade att han hade sjukliga förändringar men läkaren saknade kompetens att avläsa kurvan. Den andra EKG-kurvan hade om den jämförts med den första visat att det kunde röra sig om aortabråck – det som MIkael senare skulle dö av.
Kollektiv avtrubbning
Men kurvorna jämförs aldrig. Mikael skickas hem och dör några timmar senare i hemmet i Matfors.
Nicholas Aujalay företräder föreningen för akutsjukvård som vill införa ett system med specialiserade akutläkare som är fast placerade på akutmottagningarna, en organisation som tillämpas i flera länder, bland annats i USA. Han är mycket krisk till den svenska modellen.
– I någon mån är det en kollektiv avtrubbning att vi låter det här ske år efter år att vi skickar ner underläkare utan större kompetens till akutmottagningarna. Där jobbar de några månader innan de ersätts med nya unga läkare i en evig inskolningsprocess, säger Aujalay.
– Jag klandrar inte de unga läkarna för de misstag som begås utan organisationen som låter det här fortgå. Tyvärr kommer det att fortsätta ske den här typen av misstag så länge det inte görs något radikalt.