SVT har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för en kommentar till den senaste pausningen fram till juli 2025, men hon har avböjt. I början av maj, innan det blev känt att processen skjutits fram ytterligare ett år, sa hon så här.
– Vi vill förändra hur de här processerna går till.
Rinner ut i sanden
Vad det är som regeringen vill förändra är oklart men enligt uppgifter till SVT tycker vattenkraftägarna att de 2,3 procent av den totala elproduktionen, som enligt den ursprungliga planen skulle försvinna på grund av miljöanpassningen, är för mycket. Och nu befarar många att det inte blir så mycket miljöanpassning alls.
– Självklart finns det en risk för det, vi har Ångermanälven som ett exempel med ett åtgärdsutrymme på 0,1 procent, skulle det minska så blir det väldigt, väldigt lite, säger Marie Werkestam som är ansvarig för miljöanpassningen på länsstyrelsen i Västernorrland.
”Akut läge”
Fritt strömmande vatten bedöms i allt större utsträckning vara en viktig naturresurs och enligt organisationen World fish migration foundation revs 487 dammar i Europa under 2023. Naturskyddsföreningen menar att läget är akut och starkt kritiska till regeringens agerande.
– Våra utrotningshotade arter i åar och älvar håller på att försvinna, vi kan titta på laxen eller ålen som strimlas i turbinerna och vi vet att EU riktar kritik mot Sverige för att inte leva upp till god ekologisk status, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.
I videon som är inspelad den 6:e maj, innan beskedet om den senaste pausningen, utvecklar klimat och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) varför processen kring miljöanpassningen ska göras om.
Det här är miljöanpassningen av vattenkraften
Kraftverk påverkar vattenmiljöerna samt fisk- och växtarter negativt. Syftet med den nationella planen är att omprövningarna ska leda till både största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.
I januari 2019 gav regeringen HaV, Energimyndigheten och Svenska Kraftnät i uppgift att ta fram ett förslag till en nationell plan för omprövning av vattenkraften. Planen lämnades till regeringen i oktober 2019.
Många av landets vattenkraftverk saknar moderna miljövillkor, tillstånden har inte beslutats med stöd av miljöbalken och de är äldre än 40 år.
Den biologiska mångfalden och ekosystemen längs vattendragens stränder gynnas när olika miljöförbättrande åtgärder vidtas vid vattenkraftverken. Den starkt hotade ålen, lax, havsöring och andra fiskarter som behöver fria vandringsvägar och en restaurerad vattenmiljö kan påverkas positivt.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten