Maria Tempé smittskyddsläkare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkare Maria Tempé säger att hon är oroad för minskningen av antal klamydiaprover som kommer in till laboratoriemedicin. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Minskning av analyserade prover för klamydia i Västernorrland

Publicerad

Färre klamydiatester lämnas in till regionens lab än tidigare. En anledning kan vara att man sedan i våras inte kan skicka sitt klamydiatest via posten utan endast kan lämna det direkt till vårdcentral eller ungdomsmottagning.

– Jag är orolig för att vi inte diagnostiserar klamydia i tillräckligt stor utsträckning, säger Maria Tempé, smittskyddsläkare i Västernorrland.

Sedan mitten av maj har antalet diagnostiserade fall av könssjukdomen klamydia minskat med 33 procent jämfört med motsvarande period i fjol, det berättar smittskyddsläkare Maria Tempé. Och hon tror att en av orsakerna är den nya standarden som laboratoriemedicin nu ska förhålla sig till.

– Om det är svårt att testa sig och få diagnos så riskerar vi att fler blir smittade, säger Maria Tempé.

Ny standard

Testet som man gör hemma och som tidigare kunde skickas med posten måste nu lämnas in direkt till en vårdcentral eller ungdomsmottagning. Det görs för att inte riskera temperaturförändringar på sin väg till laboratoriemedicin där provet ska analyseras.

Karin Bratt, biomedicinsk analytiker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på laboratoriemedicin på Sundsvalls sjukhus för att se hur det går till när de tar emot klamydiatester. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom i Sverige. Infektionen orsakas av en bakterie och sprids framförallt genom slidsamlag eller analsamlag. På 1177 finns information om klamydia och om hur det går till när man ska ta ett test

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.