Under torsdagen befann sig inrikesminister Mikael Damberg i Bryssel för att diskutera IS-terroristerna med övriga EU-länder.
Sverige driver frågan om att det ska inrättas en internationell tribunal på plats i Syrien som utreder och ställer brottslingar till svars för krigsbrott som halshuggningar, summariska massavrättningar och våldtäkter.
Universitetslektorn och historieforskaren Mats Deland vid Mittuniversitetet menar emellertid att det kommer att krävas en större insats från svensk sida för att hantera de krigsbrott som svenska medborgare kan ha gjort sig skyldiga till i Syrien och Irak.
Läxa efter andra världskriget
I boken Purgatorium har han beskrivit Sveriges historiska ovilja att ställa krigsbrottslingar inför rätta. Han vill nu undvika en situationen som efter andra världskriget då Sverige blev en fristad för krigsförbrytare.
– Det här är en grupp människor som förr eller senare kommer att återvända till Sverige och just nu upplever jag att svenska politiker sticker huvudet i sanden och väger de politiska priset av att erkänna att det är ett svårt problem som måste lösas. Samtidigt går tiden och eventuellt helt oskyldiga människor riskerar att fara ännu mer illa, säger han.
Även oskyldiga i lägren
Bland flyktingarna finns barn, men även familjemedlemmar som kan tänkas vara oskyldiga.
– Jag motsätter mig inte en internationell tribunal, tvärtom, men jag anser att en sådan bör kombineras med en insats där svensk polis och svenska åklagare utreder brottsmisstankarna mot svenska medborgare och ställer dem inför rätta i svensk domstol, säger Deland.
Bör dömas i Sverige
För att kunna inrätta en tribunal krävs stöd av inte bara EU-länder, utan även FN och FN:s säkerhetsråd.
Då menar Mats Deland att det är enklare att använda den svenska lagstiftning som redan finns och som gör det möjligt att ställa svenska förbrytare inför rätta för brott som begåtts i andra länder. Det skulle enligt Mats Deland vara det mest effektiva sättet att lösa problemet med de IS-krigare som just nu samlas upp i flyktingläger i Syrien.
Uppdrag till polis och åklagare
En internationell tribunal av det snitt som inrättades efter Jugoslavien och Rwanda kommer enbart att kunna hantera toppskiktet inom IS, menar Deland, som poängterar att problemet är större än så. Hur stort det är bör det svenska rättssystemet ta reda på genom att utreda de svenska IS-anhängarna.
– Alla har inte begått brott men när säkerhetsläget i Syrien tillåter bör polis och åklagare få de resurser som krävs. Jag förstår att detta är en fråga som är politiskt svår att hantera men förr eller senare kommer dessa människor att återvända till Sverige, säger Deland.
Norge förbereder rättegång
Förra veckan greps den norske IS-terroristen Michael Skråmo i Syrien. Norska säkerhetstjänst har förklarat att de vill ställa Skråmo som också varit bosatt i Göteborg inför rätta i Norge.