Mobil hälsocentral ger orienterare vård

Uppdaterad
Publicerad

Under fem dagar ska 20 000 orienterare tävla i Höga kustens tuffa terräng – dessutom i höga temperaturer. Att några kommer att behöva vård är ofrånkomligt och därför satsar regionen på en mobil hälsocentral ute på alla etapper.

– Det är viktigt att orienterarna vänder sig till den mobila hälsocentralen, och inte till de befintliga, säger Inga-Britt Näslund, sjukvårdsansvarig för O-ringen.

Den första etappen av året O-ringen i Örnsköldsvik avgörs på söndag i Domsjö vid Sundskolan. I skolan kommer hälsocentralens personal stå redo att ta hand om orienterarna: Sex sjukgymnaster, fyra distriktssköterskor, två läkare och två sekreterare.

Kristina Nordlund är vanligtvis enhetschef för hälsocentralen Husum-Trehörningssjö och kommer finnas på plats ute på den mobila hälsocentralen. Hon var även med när O-ringen var i Örnsköldsvik 1994.

– Det blir nog lugnare för sjukvården den här gången, då var det gratis för alla, nu betalar man som ett vanligt besök på vilken hälsocentral som helst, säger Kristina Nordlund.

Mycket vätska

För dem som ska ut och tävla gäller det att ha ordning på vätskebalansen och Kristina Nordlund har främst ett tips att ge.

– Det som de ska tänka på är ju att dricka, dricka och dricka, men det vet de, det är ju vant folk som ger sig ut på det här, säger Kristina Nordlund som vanligtvis är enhetschef för hälsocentralen Husum-Trehörningssjö.

Annars förväntar de sig att sjukgymnasterna kommer att ha mest att göra. Banorna bjuder inte bara på vackra vyer och knappast slätt underlag.

– Vanligast är vrickningar i fotleder och knän, eller om någon har något som behöver sys, det är ju terrängen som kan ställa till det, säger Kristina Nordlund.

Vända sig till mobila hälsocentralen

Även på måndag tävlar orienterarna i Domsjö för att sen på onsdag och torsdag samlas i Backsjö. Avslutningen sker på fredag på Skyttis. Och hälsocentralen följer med. Men O-ringen har även egna sjukvårdare på plats ute längs banan. Där handlar det om främst om förstahjälpen och ideelt arbetande som är sjukvårdskunniga berättar Inga-Britt Näslund, sjukvårdsansvarig för O-ringen. Hon kommer även att vara en av de distriktssköterskor som jobbar på hälsocentralen.

– Det är viktigt att orienterarna vänder sig till den mobila hälsocentralen. Den är skapad för att för att minska trycket på de befintliga hälsocentralerna, säger Inga-Britt Näslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.