Nakenbilder på tonårstjejer spreds på Snapchat – polisutredningen läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio månader och mängder av förhör har ingen kunnat ställas till svars för de nakenbilder av unga flickor som spreds via Snapchat förra året.

Åklagaren Stina Sjöqvist har beslutat lägga ned utredningen. Åtta pojkar har varit misstänka men bevisningen har inte räckt till.

– Dels rör det sig om pojkar som är under 15 år och dels står ord mot ord, säger Stina Sjöqvist som på tisdagen meddelade att förundersökningen läggs ned.

Nakenbilder på barn sprids på sociala medier

Mådde dåligt

Det var i maj förra året som SVT Västernorrland kunde berätta att flera olika konton med nakenbilder dykt upp på Snapchat. Bilderna påstods föreställa flickor i Härnösand och Sundsvall och flödet av bilder drevs på av ett utstuderat upplägg som kunde liknas vid ett pyramidspel.

Flickor som hängts ut berättade att deras liv vändes upp och ned över en natt. Några vågade inte gå till skolan längre medan andra berättat för polisens utredare att de till och med övervägde att ta sitt liv.

Unga i förhör

Det visade sig också vara vanligt att unga i förtroende delade nakenbilder kompisar emellan men att de via flera konton dök upp på nätet.

Sedan dess har polisen utrett det inträffade. Uppemot 20 flickor hade utsatts och åtta pojkar misstänktes ha stått för spridningen. Polisen har hållit förhör, tagit mobiler i beslag och haft kontakt med Snapchat. Men utan att någon kan ställas till svars.

– Vi har inte kunnat lagföra någon men det har varit en poäng i sig att samhället reagerat kraftfullt och att de som varit misstänkta kallats till förhör. Det är en viktig signal, menar Sjöqvist.

Falska bilder

För att få tillgång till de aktuella kontona på Snapchat har det varit ett krav att man antingen kunnat bidra med ytterligare nakenbilder eller marknadsföra kontot med ”shoutouts”. Den som skickat en bild med en uppgift om vem den föreställer fick tillgång till kontot.

Polisutredningen har visat att hälften av de påstådda nakenbilderna som lades ut var falska. Den utpekade flickan på bilden förekom helt enkelt inte på bilden, men det räckte ändå för att ryktesspridningen skulle komma igång.

Beteenden på nätet

Även om polisutredningen läggs ned kommer Sundsvallspolisen att arbeta vidare med ungas utsatthet på nätet. Stina Sjöqvist menar att händelsen också aktualiserar hur såväl unga som vuxna beter sig på nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nakenbilder på barn sprids på sociala medier

Mer i ämnet