Det var pompa och ståt intill den nya solenergiparken, men just idag producerades inte mycket energi där.
– Nej det är bara att erkänna, sådana här dagar är inte ultimata för anläggningen, säger vd för solenergiföretaget Absolicon, Joakim Byström som sålt parken till kommunalägda Hemab, Härnösand energi och miljö AB.
En solig sommardag kommer dock motsvarande fem procent av härnösandsbornas vatten att kunna värmas upp här. Och förutom värmen som kablas ut på fjärrvärmenätet ska även el produceras med en högsta effekt på 20 kilowatt. Det skulle få 4000 lågenergilampor i härnösandshusen att lysa.
– Vi samlar ihop solljuset till en koncentrerad linje där högeffektiva solceller placeras, förklarar Joakim Byström.
De allra flesta komponenterna i anläggningen är närproducerade, bara några få delar är importerade från utlandet. Kommunen som köpt anläggningen för i storleksordningen en miljon kronor hoppas att parken ska inspirera både företag och privatpersoner.
– Vi hoppas att fler ska ta egna initiativ och starta småskalig förnyelsebar energiproduktion, säger Ingemar Forselius som är vd på Hemab.
– Vi är övertygade om att koncentrerad solenergi är en del av lösningen på världens energiproblem och vi tänker inte ge oss förrän våra solfångare finns i vartenda land i hela världen, konstaterar Joakim Byström.
Härnösand är i alla fall en början.