Nio allvarliga avvikelser på sjukhusen i Västernorrland i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ansträngt i vården i region Västernorrland under sommaren. Just nu utvärderas de avvikelser som rapporterats in och flera av dem är allvarliga.

– Det är nio avvikelser som ses som allvarliga med risk för vårdskada och där man ser att det kan ha med överbeläggningar att göra, säger Kjell Norman, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Han vill inte svara på om det förekommit dödsfall bland avvikelserna utan hänvisar till att utvärderingen måste göras klar först.

– Vi behöver titta närmare på det här, säger han.

– Avvikelser är ju aldrig bra, samtidigt är det viktigt att vi arbetar med dem, säger Caroline Herlin som är områdesdirektör för somatik.

Områdesdirektör för somatiken, Caroline Herlin på region Västernorrland. Foto: Anna Beijron SVT

Tvingas ligga kvar på akuten

Ett problem har varit att patienter tvingats ligga kvar på akuten på grund av brist på vårdplatser på avdelningarna. De avvikelserna är dock inte kopplade till de allvarliga händelserna, säger han.

– Akuten är inte uppbyggd för att man ska ligga där en längre tid. Det kan handla om att man får ligga länge på britsar och inte får någon mat. Det är inte så vi vill att det ska se ut, men det är inte de allvarligaste avvikelserna där det handlar om livet, säger Kjell Norman.

Fler vårdplatser öppnas

Den här veckan har Sollefteå sjukhus ökat sina vårdplatser igen från 21 till 26. Örnsköldsvik har ökat från 60 vårdplatser till 82 och har nu gått tillbaka till separat ortoped- och kirurgavdelningar. I Sundsvall har man nu 196 vårdplatser, jämfört med 159 i måndags.

– Läget är mer stabilt och vi har fått det lugnare, säger områdesdirektör Caroline Herlin.

Ivo kräver ännu fler vårdplatser

Senast den 30 september ska det finnas minst 219 vårdplatser i Sundsvall. Det är ett krav från Inspektionen för vård om omsorg, Ivo. Om det inte uppfylls riskerar regionen ett vite på 15 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.