Utsläppen av kobolt har skett från brännugnar i Noruyon ”Övre fabriken” i Sundsvall. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Nouryon får dispens för utsläpp av nickel trots att Naturvårdsverket sagt nej

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Nouryon Surface Chemistry i Stockvik söder om Sundsvall har fått dispens att under tre år släppa ut omkring fyra gånger så mycket nickel som den nivå EU slagit fast. Det trots att Naturvårdsverket sagt nej.

Från och med den tionde juni i år gäller nya begränsningsvärden för utsläpp av nickel. Men företaget Nouryon Surface Chemistry kommer under tre år att ha dispens för att släppa ut omkring fyra gånger så mycket nickel som begränsningsvärdet anger.

Naturvårdsverket yrkade på avslag

Dispensen har utfärdats av miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västernorrland trots att Naturvårdsverket i sitt yttrande yrkade på ett avslag. Utsläppen ska ske från fabriken i Stockvik ut i den redan hårt förorenade Svartviksfjärden.

– Utredningen visar att miljönyttan för Svartviksfjärden inte står i proportion till de kostnader som bolaget skulle ha om de skulle följa begränsningsvärdet redan i sommar, säger Ulrika Prytz, jurist på länsstyrelsen i Västernorrland.

Cancerframkallande

Samtidigt är nickel cancerframkallande och kan orsaka allergier. Naturvårdsverket menar att utrymmet för att medge dispens för utsläpp av metaller med hänvisning till lokala miljöförhållanden bör vara litet och skriver att man har svårt att se att en viss recipient, i det här fallet Svartviksfjärden, skulle vara mindre känslig för utsläpp av metaller än vad som normalt är fallet.

– Metaller ackumuleras och bryts inte ned och det är självklart att det är problematiskt, säger Petter Larsson-Garcia, miljöjurist på Naturvårdsverket.  

”Blir för dyrt”

Nouryon hävdar att en rening av nickel till den nivå som är möjlig med bästa möjliga teknik skulle innebära en kostnad på mellan 20 och 30 000 kronor per kilo reducerat nickel och att det skulle bli för dyrt. Naturvårdsverket konstaterar däremot att ”det är fullt normalt att utsläpp i vissa fall är förenat med höga kostnader”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.