Instruktör på MSB i Kramfors visar minattrapper.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Sandö utbildas personal från räddningstjänsten för att vara bättre rustad vid höjd beredskap. Foto: Hans Lindblom/SVT

Nu aktiveras civilplikten – räddningstjänsten ska stå rustade vid väpnat angrepp

Publicerad

På grund av oroligheterna i Europa har regeringen beslutat aktivera civilplikten för personer som har kompetens inom kommunal räddningstjänst.

I höst kommer ett hundratal personer utbildas på MSB:s utbildningsorter.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap står för utbildningen och på tisdagen var ministern för civilt försvar, moderaten Carl-Oskar Bohlin på besök på MSB:s räddningsskola i Kramfors.

Att civilplikten aktiveras betyder att Sverige får bättre möjligheter att planera för beredskap för viktiga samhällsfunktioner. Inledningsvis gäller civilplikten personer med räddningstjänstkompetens.

Totalt 3 000 utbildas

30 personer ingår i den första gruppen som kommer genomföra tio repetitionsdagar på Sandö under september. Totalt kommer ungefär 3 000 personer genomföra repetitionsutbildningen de kommande två åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.