Malin Järund har fullt upp eftersom hon och frun Frida Norberg har nyss köpt hus. I fjol ville de gifta sig, men fick istället ingå partnerskap. Trots att de båda var medlemmar i Svenska kyrkan fick de inte heller vigas av en präst, de fick nöja sig med en välsignelse från en kvinnlig präst ? men inte på plats i kyrkan.
– Först ingick vi partnerskap och sen hade vi bröllopsfest där en präst välsignade vårt partnerskap. Det var ju i och för sig fint, men lite krångligt. Det är ju inte rättvist att man betalar samma kyrkoskatt men får inte samma möjligheter, säger Malin Järund.
Men i dag beslutade kyrkomötet, kyrkans högst beslutande organ, att kyrkan ska ansöka om att behålla vigselrätten och säga ja till att viga samkönade par. Men det var inte självklart beslut. Merparten av landets biskopar har i förhandsdiskussionerna argumenterat emot förslaget att behålla vigselrätten.
Men kyrkopolitikerna valde rösta för att viga samkönade par, något som avgående biskopen i Härnösands stift, Tony Guldbrandzén, tycker är bra.
Den nya biskopen i Härnösands stift Tuulikki Koivunen Bylund säger att hon är mycket glad och nöjd över detta beslut. Att hon har samma åsikt när det gäller vigselrätten och samkönade par som sin företrädare Tony Guldbrandzén.
Hon säger att beslutet verkligen är en seger för den viktiga människovärdesprincipen. Det ska inte göras någon skillnad mellan kärlek och kärlek
Men kyrkoherden Stefan Nilsson i Sundsvall är kluven inför kyrkomötets beslut.
– Jag hade nog hellre sett lösningen att vi släppt den juridiska vigselrätten. Då hade både samkönade par och heterosexuella par kunnat komma och viga sig för att de tycker att det är viktigt med Guds välsignelse och det kyrkliga innehållet kring vigseln. Det hade känts bättre. Då hade säkert färre valt att gifta sig i kyrka, men de som hade kommit hade i stället känt starkare för det vi gör och säger, säger Stefan Nilsson.
Vad betyder beslutet i praktiken då? Jo, nu har alla medlemmar i Svenska kyrkan samma möjlighet, oavsett vem man valt att dela sitt liv med, att vigas kyrkligt. Däremot kommer ingen präst att tvingas viga samkönade par mot sin vilja.
Vigsel i kyrkan med en präst är fullt möjligt från första november.
– Jag blev jätteglad. Det känns som om det är en liten pusselbit som kommer på plats, säger Malin Järund om kyrkomötets beslut.