• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Nu har politikerna tröttnat – vill avsluta ockupationen i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Ockupationen av Sollefteå sjukhus ska avslutas. Det tycker tillträdande regionrådet Glenn Nordlund (S) som hoppas att ockupanterna lämnar sjukhusfoajén av fri vilja.

– Det är inte rimligt att ha en ockupation som pågår hur länge som helst, säger han till SVT.

Det är beskedet från Sollefteå att de är beredda att sitta kvar i sjukhusfoajén i ytterligare fyra år – fram till nästa val – som fått den politiska ledningen att agera.

Nu vill de inleda samtal med ockupanterna.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Orimligt

– Det är inte rimligt att ha en ockupation som pågår hur länge som helst. Jag har respekt för engagemanget men vi behöver naturligtvis ta upp en diskussion om det rimliga att de sitter kvar där i ytterligare fyra år, säger Glenn Nordlund (S).

Vad händer om de inte lämnar sjukhusentrén frivilligt?

– Det vill jag inte diskutera nu. Den frågan tar vi ställning till ifall situationen uppstår.

Hemliga politiska samtal

Kan det i förlängningen bli aktuellt med en avhysning?

– Det tar jag inte ställning till här och nu. Jag måste få tillfälle att inleda en dialog med ockupanterna först.

Ockupationen i Sollefteå inleddes 30 januari 2017 och firar tvåårsjubileum om en dryg månad, men samtidigt som ockupanterna förbereder sig för festligheter har det pågått hemliga politiska samtal med ett tydligt syfte att få slut på ockupationen.

Enats

Enligt uppgifter till SVT har dessa samtal pågått under hösten och var ett viktigt skäl till att Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna hittade varandra och bildade en koalition för att ta makten i regionen.

De har gemensamt sagt nej till kravet från Sollefteå att sjukhuset skulle återställas till vad det var innan de omdebatterade neddragningarna. De har också enats om målet att ockupationen ska avbrytas.

”Går inte i längden”

Att få slut på ockupationen blev ännu viktigare när det sent i höst blivit allt mer klart att den kan komma att fortsätta fram till valet 2022.

Glenn Nordlund upprepar gång på gång att han inom de närmaste veckorna vill ha en dialog med ockupanterna, men han sticker inte heller under stol med att syftet med dialogen är att få dem att lämna sjukhusfoajén.

Orsakerna han lyfter fram är att det i längden inte går att att ha en ockupation av lokaler där det rör sig patienter. Dessutom hänvisar han till ett tidigare beslut i regionfullmäktige som inte tillåter att politiskt arbete bedrivs i regionens lokaler.

Partipolitisk karaktär

De här reglerna har aktualiserats ytterligare under hösten. Vid valet i september blev flera av ockupanterna invalda i regionfullmäktige som representanter för bland annat Sjukvårdspartiet och Vänsterpartiet vilket gett ockupationen en mer partipolitisk karaktär.

Glenn Nordlund menar att det saknas skäl till en fortsatt utomparlamentarisk aktion i Sollefteå eftersom de frågor som aktionen driver också drivs partipolitiskt i regionfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet