SVT Mittnytt har varit i kontakt med flera byggföretag som varit inblandade i rivningsarbeten i hotellet. Två företag har hittills beslutat läkarundersöka sex byggjobbare som misstänks ha andats in asbestfiber.
– Vi har beslutat att inte genomföra några ytterligare arbeten på hotellet förrän det finns skriftlig dokumentation att det är sanerat och klart, säger en företagare till Mittnytt.
Brister i arbetsmiljön
Sedan Mittnytt i förra veckan kunde berätta om arbetsmiljökritiken mot hotellbygget har Sollefteå kommun träffat byggherren, Lappland Holding för ett möte om situationen. I augusti övertog Skanska det övergripande arbetsmiljöansvaret för bygget och Skanska har nu satt igång en genomgående kartläggning av huset i jakt på den asbest som finns i byggmaterial och fogar. Kartläggningen skall vara klar den här veckan.
Problemet är emellertid inte det som sker nu utan det som inte skedde tidigare. I ett brev till Arbetsmiljöverket redan den 16 september förra året meddelade byggherren och den blivande hotellentreprenören Lappland Holding att all eventuell asbest i byggnaden skulle inventeras innan rivningarna satte igång. Ett år senare, den 13 september i år konstaterar Arbetsmiljöverket efter en inspektion på plats att det fortfarande är oklart var det fanns asbest i huset. Någon inventering hade aldrig gjorts.
Kommunen avsvär sig ansvar
När varningsskyltarna till slut kommer upp i huset för några veckor sedan visar det sig att byggjobbare redan varit och rivit på ställen där det senare sattes upp varningsskyltar.
När det blev känt satte Sollefteå kommun igång en utredning. Kommunen vill emellertid inte ta på sig något ansvar för bristerna i arbetsmiljön. Det var Sollefteå kommun som en gång byggde hotell Hallstaberget och det är kommunen som beställt ombyggnaden och kontrakterat Lappland Holding för jobbet. Något ansvar för bristerna vill man trots detta inte ta. I stället säger man så här:
– Man måste först ha klart för sig ansvarsfördelningen. Arbetsmiljöansvaret ligger på byggherren och det är Lappland Holding som vi har ett avtalat samarbete med i det här projektet. Att det skulle finnas asbest i huset var en nyhet vi läste på Mittnytts nyhetssajt på nätet förra veckan. Dessförinnan hade vi ingen aning, säger Bo Bergqvist som är fastighetssamordnare i Sollefteå kommun.
Uttalande förvånar
Att kommunen inte skulle ha känt att det finns asbest i huset förvånar Skanskas platschef på bygget. Han heter Roger Lundin och är sedan några veckor ny arbetsmiljösamordnare för ett tiotal entreprenörfirmor på Hallstabygget. Hotellbyggnaden är uppförd och ombyggd i omgångar under 60-, 70-, och 80-talen då asbets fortfarande kunde ingå i byggmateriel:
– Det är snarare regel än undantag att det finns asbest i byggnader från den här tiden, det borde inte förvåna kommunen. Det uttalandet från kommunens sida överraskar mig, säger Roger Lundin.
Även utländsk arbetskraft
Det rör sig nu om sex identifierade individer som ovetande kan ha kommit i kontakt med asbest. Dessutom finns det uppgifter om rivningsarbeten utförda av ett företag med polsk arbetskraft.
Enligt Sollefteå kommun är det byggherrens och respektive arbetsgivares ansvar att utreda vilka, och i vilken utsträckning de kan ha blivit utsatta för asbest.
– Vi vill försäkra oss om att arbetsmiljökraven följs när bygget nu fortskrider. Vi kan bara beklaga om personer utsatts för faror i sin arbetsmiljö. Jag lider med de utsatta men förväntar mig att arbetsgivaren tar sitt ansvar, säger Bergqvist.