Sjukvårdspartiet kräver nu besked från regionstyrelsen. I en interpellation till regionfullmäktige om regionen kommer att göra något för de privatpersoner som kommit i kläm.
– Är det verkligen rimligt att skicka någon till Kronofogden för en skuld på 88 öre, undrar Robert Thunfors (SJVP).
Bakgrunden till Uppdrag gransknings avslöjande är att Sveriges Kommuner och Landsting 2017 tecknade ett avtal med Intrum som flera kommuner, landsting och regioner anslutit sig till. I avtalet finns det dock en klausul som Region Västernorrland idag ställer sig kritisk till. Klausulen har fungerat så att Intrum tjänat mer pengar om de kunnat skicka inkassoärendena till Kronofogden.
”Läste man inte avtalet?”
Sjukvårdspartiet menar att regionledningen borde ha tagit reda på hur avtalet fungerade innan man skrev på. Thunfors arbetar själv med fakturafrågor vid Centrala studiestödsnämnden och har nu läst avtalet. Han tycker att formuleringarna i avtalet är omöjlliga att missförstå.
– Jag undrar hur regionstyrelsens ordförande, Glenn Nordlund (S) ser på att regionens tjänstemän inte verkar ha förstått avtalskonstruktionen. Har man ens läst avtalet eller har man förlitat sig helt på Sveriges Kommuner och Landsting, undrar Thunfors.
Avtalet nu uppsagt
I oktober sades regionens avtal med Intrum upp och nu pågår en ny upphandling i syfte att byta leverantör av inkassotjänster. Det ska ske under våren, säger regionens faktureringschef Mona Jacobsson Serin till SVT Västernorrland.
Hon uppger också att man sedan förra våren varit kritisk till Intrums inkassohantering.
– Vi har haft upprepade samtal med Intrum utan att det skett någon förändring i deras sätt att jobba, säger hon.
”Mer humant arbetssätt”
Målet med den nya upphandlingen är att regionen ska jobba med avbetalningsplaner, efterbevakning och generösare tidsintervaller innan obetalda räkningar går till Kronofogden.
– Vi ska jobba på ett sätt som är mer humant, lovar Mona Jacobsson Swerin.