Ny coronaprognos för länet – smittspridningen tros minska

Uppdaterad
Publicerad

En prognos från Folkhäsomyndighetens prognos visar att smittspridningen i Västernorrland kan ha nått sin topp. Bedömningen överensstämmer med uttalanden av smittskyddsläkaren Hans Boman om att man sett en viss avmattning av smittspridningen i länet.

Uppgifterna är hämtade ur den senaste prognosen från Folkhälsomyndigheten och utgår från att folk sköter den sociala distanseringen och följer myndigheternas rekommendationer.

I en ny rapport har man simulerat hur smittspridningen av coronaviruset kan komma att se ut i de olika regionerna i Sverige fram till den sista februari. I scenariot för Västernorrland ser toppen ut att vara nådd.

Coronaviruset i Västernorrland

Se Folkhälsomyndighetens kurva i klippet.

Håll avstånd

Men det finns ett viktigt förbehåll. Allt bygger på att kontakter mellan människor hålls på en begränsad nivå.

Siffrorna tyder på att smittspridningen i länet nådde sin topp dagarna före jul och att utvecklingen framöver är fallande. Samtidigt är det för tidigt att andas ut. Sjukvården i länet beskriver läget som ansträngt. Vid IVA i Sollefteå har det skett ett utbrott av smitta vilket påverkar möjligheterna att ta emot patienter i just Sollefteå.

Osäker prognos

Vidare ska man ta siffrorna med en nypa salt. Smittspridningen de senaste månaderna har blivit värre än de scenarier folkhälsomyndigheten presenterade i somras. Folkhälsomyndigheten skriver också att det råder stor osäkerhet kring den fortsatta uvecklingen.

Inför jul- och nyårshelgerna har också skett en skärpning av rekommendationerna. Folkhälsomyndigheten vill inte se sällskap större än åtta personer i den nära kretsen fira jul- och nyår tillsammans. Sedan förstås det vanliga, hålla distansen och tvätta händerna.

Nya krav på butiker

Från och med den 23 december gäller också nya rekommendationer om ett maxantal besökare i köpcentra, butiker och träningslokaler. Det bör införas ett maxantal som samtidigt får vistas i lokalerna. Detta för att minska riskerna för trängsel.

Folkhälsomyndighetens prognos är en simulering utifrån rapporterade fall under augusti till december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet