Möter psykisk ohälsa i jobbet – lär sig ”första hjälpen” för den som mår dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa är ett stort samhällsproblem. Nu utbildar Sundsvalls kommun sina medarbetare i ”första hjälpen” för att kunna hjälpa de som mår dåligt.

Tre grupper är i fokus – ungdom, vuxna och äldre.

– Fler människor beskriver att de mår sämre psykiskt. Det handlar om oro, ångest och sömnproblem. Bland barn och unga har den psykiska hälsan försämrats, säger Mattias Gillhov som jobbar med psykisk ohälsa inom socialtjänsten.

Fullbokade kurser

Kurserna har blivit fullbokade och många som arbetar med människor professionellt upplever utbildningen som konkret och aktuell.

– Ämnet är oerhört aktuellt i det samhälle vi lever idag och det känns viktigt att kunna arbeta förebyggande, säger Linda Pettersson som frotidsledare. Hennes arbetskamrat Katarina Bodin fyller i:

– Som fritidsledare möter man många ungdomar som inte mår bra. Jag har jobbat länge som fritidsledare och tycker det är viktigt med verktyg för att kunna göra rätt saker.

Hjälp att göra rätt

I kursen får deltagarna bland annat lära sig:

  • Känna igen olika symptom som karaktäriserar olika former av psykisk sjukdom och psykiska kriser.
  • Hur man bäst tar kontakt med personen och inleder första hjälpen.
  • Hur man kan hjälpa personen att söka professionell behandling och andra former av stöd för sina besvär.

Brett samarbete

Utbildningssatsningen är ett brett samarbete mellan kommunen, Svenska kyrkan, Arbetsförmedlingen, Räddningstjänsten och Mittuniversitetet.

De instruktörer som leder utbildningarna har utbildats av NASP (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa) vid Karolinska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.