Nya avslöjanden om Viskan

Uppdaterad
Publicerad

Efter mutmisstankarna inom Kriminalvården kommer nu Ånge kommun att driva frågan om nedlagda Viskananstalten vidare.

Nu får Kriminalvården kraftig kritik av riksdagsmannen Hans Stenberg (S) – Hela hanteringen är en skandal, säger han till Mittnytt. Han kräver att justitieministern agerar – men Beatrice Ask (M) vill inte kommentera situationen.

Viskan lades ner vid årsskiftet men den senaste tidens avslöjanden om mutor i miljonklassen och bristande ekonomisk kontroll inom kriminalvården sätter helt nytt ljus på hela anstaltsfrågan.

Viskans kriminalvårdsanstalt

Desstuom har planerade fängelsebyggen i Östersund och Haparanda lagts på is – trots 300 nedplöjda miljoner i projektering.

Nu visar det även sig att Kriminalvården inte ville befatta sig med den rapport om renoveringskostnader för Viskan som en löntagarkonsult tog fram.

Tomas Kristmansson, då facklig företrädare på anstalten, träffade den idag mutmisstänkte f d chefen under hans besök på anstalten:

Jag hade utredningen i min hand och skulle lämna över den, men han vägrade att ta emot den överhuvudtaget, säger Kristmansson till Mittnytt.

– En ren skandal, säger Hans Stenberg (S) riksdagsman från Västernorrland.

– Det är ett tydligt tecken på att den här processen inte har gått rätt till, säger Stenberg till Mittnytt.

Löntagarkonsulten Hubert Jatko beräkande att en renovering av anstalten skulle kosta 35 miljoner kronor.

Kriminalvårdens kalkyl landade på strax under 300 miljoner kronor.

Även Jatko är förvånad över att kriminalvården bara struntade i hans rapport, och på frågan om han tycker att 300 miljoner för renovera Viskan är rimligt, skrattar han och säger

”defintivt inte!”

Uppblåsta siffror från Kriminalvården, menar Stenberg

Enligt Kriminalvården bygger renoveringskalkylen på renoveringen av en liknande anstalt i Skänninge i Mjölby kommun, Östergötland.

Hans Stenberg reagerar med bestörtning på den senaste tidens avslöjanden kring Kriminalvården:

– Det känns bittert att inse att våra misstankar har blivit bekräftade – Kriminalvårdens förslag byggde på uppblåsta siffror och var inte seriöst och genomarbetat.

-När det dessutom nu visar sig att någon velat sko sig på skattebetalarnas bekostnad känns det ännu värre, säger Hans Stenberg till Mittnytt.

– Kriminalvården lade ner en fungerande anstalt, och många blev av med sina jobb och tvingades flytta från orten.

-Det hela är sorgligt, säger Stenberg.

60 personer arbetade på anstalten som hyste 116 interner och Viskan var fängelse under nära 40 år. Majoriteten av de fångarna avtjänade straff för våld mot kvinnor och behandlingsresultaten på anstalten var omtalade.

– Det är dags att ta ett omtag i hela frågan. Sättet man behandlat de anställda, facken och Ånge kommun är skandalöst säger Stenberg till Mittnytt.

”Justitieministern måste agera”

När debatten om Viskan var som hetast under förra året försökte Stenberg lägga Viskanfrågan på justitieminsister Beatrice Asks (M) bord, men utan någon större framgång. De här frågorna sköter Kriminalvården bäst själv, menade hon i sitt svar i riksdagen.

Nu har dock hela frågan hamnat i ett helt nytt läge, menar Stenberg, som anser att justitieministern borde ha lyssnat på varningssignalerna.

Men när Mittnytt ber justitieministern kommentera den nya situationen och de förnyade propåerna från Ånge kommun till Kriminalvården, väljer Beatrice Ask (M) att inte kommentera ärendet överhuvudtaget.

-Ännu har vi bara sett ett PM från Riksrevisionsverket, det material som lämnats till åklagare. Ask är villiga att kommentera, men först då hela rapporten om kriminalvården presenteras, säger ministerns pressansvarige till Mittnytt.

– När det gäller en enskild anstalt, i det här fallet Viskan, kan justitieministern inte kommentera,säger den pressansvarige vidare.

Riksrevisionen gjorde redan 2006 en utredning av Kriminalvården och hade en rad synpunkter på hur ekonomin sköttes inom myndigheten. När en ny revision gjordes 2009 konstaterar man att problemen kvarstod.

Bland annat pekade man på att av 300 miljoner kronor som plöjts ner i projektering och planering av fängelsebyggen i Östersund och Haparanda, så bröt man mot lagen om offentlig upphandling när det gäller 260 miljoner.

Bägge projekten har nu lagts på is.

-Nu måste Ask se till att Kriminalvården lyssnar på Ånges förnyade förslag kring anstalten, menar han.

Riksrevisionen kritiserar även upplägget där den nu mutmisstänkte f d chefen fick omfattande befogenheter och bara rapporterade till direkt till generaldirektören Lars Nyhlén.

Det här innebar att bara dessa två hade insyn i affärerna, skriver Riksrevisionen i sin rapport som nu ingår i åklagarens underlag i rättsprocessen mot den f d chefen.

Den rättsliga processen är inriktad på misstänka brott mellan 2006 och 2009 och berör Kriminalvårdens projekt i Härnösand, Östersund och Haparanda, samtliga inom region Nord.

I en intervju tidigare i veckan sa chefen i för region Nord, Svante Lundqvist att han inte reagerat på de f d chefens omfattande befogenheter.

-Jag hade tillräcklig insyn, sa Lundqvist till Mittnytt.

Den f d chefen misstänks också för att ha låtit sig bjudas på resor till USA av ett konsultföretag, resor som där någon koppling till aktuella projekt inte kunnat påvisas.

-Jag har inte haft någon kännedom om dessa resor, sa Svante Lundqvist till Mittnytt i måndags.

Enligt åklagaren är omfattningen på mutbrotten de största inom statlig förvaltning på decennier.

Nu ger sig alltså Ånge in i ett försök att förmå Kriminalvården att öppna Viskananstalten igen, men under tiden tiden passar ägaren till anläggningen, Specialfastigheter i Linköping, på att bjuda ut alltihop – fastigheten hjältan 4:1 – till försäljning.

En mäklare har redan fått jobbet.

14 000 kvadrat – med jättekök. Och en del annat.

Utgångsbud? Okänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viskans kriminalvårdsanstalt

Mer i ämnet