Nya djurskyddsregler kostar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Igår onsdag kunde SVT Mittnytt berätta att Härnösands kommun vill satsa på ridskolan. Men nya djurskyddsregler gör att det kommer att kosta många miljoner.

Ridskolan i Härnösand är sliten. Stallarna är 40 år gamla och från och med nästa år gäller nya hårdare djurskyddsregler vilket kräver stora ombyggnationer annars kan ridskolan med 400 medlemmar tvingas stänga. 

– Vi får inte längre ha hästarna i spiltor utan måste ha dem i boxar där de kan stå fritt på en större yta, berättar ridskolechef Elin Hellström.

Härnösands ridskola

Johan Gidmark är halvsidesförlamad sedan 10 år tillbaka och en gång i veckan rider han på ridskolan.   

– Det är viktigt för att jag ska träna upp balansen men det ger även socialt utbyte, säger han.

Men som det är idag kan Johan varken använda klubbens omklädningsrum eller besöka kafeterian. Även detta kräver dyra ombyggnationer med en slutsumma på närmare 40 miljoner kronor, en kostnad som den ideella föreningen inte på långa vägar klarar av själva.

– Tillgängligheten och hästarnas bostad är superviktig, att allt är enligt regler och krav, säger Elin Hellström.

Men Härnösands kommun verkar nu ta problemet på allvar. Nyligen tog arbetsutskottet beslut om att ta över verksamheten och även sätta igång projektering för ombyggnad, nu återstår beslut i kommunfullmäktige. Ett ja skulle betyda massor för en av stadens största fritidsgårdar.

– Vi har ju öppet varje dag och det finns ju personal här hela tiden som stöttar ungdomarna i allt från hästar till privatliv så det ger ju jättemycket för Härnösand som kommun, avslutar Elin Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Härnösands ridskola

Mer i ämnet