En delad bild som visar en person klädd i en grå tröja med rutigt mönster och ett närbild av en däckprofil. Däckets slitbana visar symbolen för vinterdäck (M+S med en snöflinga) som indikerar bästa prestanda under vinterförhållanden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Norén på Transportstyrelsen berättar om de nya reglerna för vintersäsongens dubbfria däck – och vad du gör om dina nyköpta däck saknar märkningen. Foto: Transportstyrelsen, Per-Erik Ström/SVT

Nya regler för dubbfria vinterdäck

Uppdaterad
Publicerad

Det gäller att ha lite extra koll på vinterdäcken inför kommande säsong. Från och med den 1 december 2024 gäller nya regler som innebär att dubbfria vinterdäck måste vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Redan 2019 kom kravet att dubbfria vinterdäck som säljs ska ha symbolen alptopp/snöflinga, märkningen utfärdas av ett certifierat laboratorium

– För att få märkningen alptopp/snöflinga har det säkerhetsställts en viss nivå på vinterdäcken vad gäller prestanda på snö och is, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen.

Börjar gälla från 1 december

Äldre däck utan symbolen fick en tidsfrist som löper ut nu den 30 november 2024. Kravet gäller alltså dubbfria däck, även kallade friktionsdäck eller nordiska friktionsdäck.

– Vi införde det här kravet på en ganska lång övergångstid, från 2019 fram till 30 november i år, säger Hans Norén.

Gäller inte dubbdäck

Dubbdäck, som får användas under perioden 1 oktober till 15 april eller vid vinterväglag, omfattas inte av samma krav.

Vinterdäck som används på bilar och på släpvagnar till bilar med en totalvikt över 3 500 kilo ska vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller vara märkta med POR (Professional Off Road), alternativt vara dubbade.

Få vill köra med dubbfria däck

Några personer som SVT träffat hade lite koll på de nya reglerna, men ingen av dem kör med dubbfria däck på vintern.

– Vi bor ändå i Norrland, det är mycket vinterväglag och man vill inte råka ut för någonting, säger Tove Lundin i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.