Från och med i år har även Sollefteå kommun infört ordningsregler för användandet kring fyrverkeri och pyroteknik på Nyårsafton. Foto: Tiffany Lind/SVT, Bertil Ericson/TT

Detta gäller för fyrverkerier i Västernorrlands kommuner

Uppdaterad
Publicerad

För de som firar in det nya året med fyrverkerier gäller det att ha koll på ordningsregler. Sollefteå kommun har nu infört regler för användandet av fyrverkerier och annan pyroteknik på nyårsafton. Däremot finns inga bestämda tider för när man får använda det.

– Det är inte okej att skjuta raketer klockan 4 på morgonen, men vi har inte satt några begränsningar på om klockan är 23.30 eller 00.00, säger Majed Safaee, kommunikationsstrateg i Sollefteå kommun.

Han berättar att medborgare har efterfrågat striktare regler, och att det är därför kommunen nu skärper kraven.

– Många upplever att man dragit ut på firandet lite väl mycket, säger Majed Safaee.

För att få använda fyrverkerier eller annan pyroteknik måste man för det första följa Ordningslagen i Sverige. Vill man använda det på en plats eller tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas krävs alltid tillstånd från Polismyndigheten.

Det gäller i din kommun

I Ånge kommun får man endast använda fyrverkerier och annan pyroteknik på offentliga platser klockan 23.00-01.00 på nyårsafton. Annars krävs tillstånd från polisen.

I Sundsvalls kommun är fyrverkerier tillåtet på både nyårsafton och sista april klockan 21.00-01.00. Däremot är det förbjudet på platser som är närmare än 200 meter från sjukhus, andra vårdinrättningar och äldreboenden. Det förbudet gäller även i Örnsköldsvik och Kramfors. 

I Örnsköldsviks kommun tillåts fyrverkerier inom tätort under nyårs-, påsk- och valborgsmässoafton mellan tiderna 19.00-01.00, för övriga tider krävs tillstånd.

I Timrå kommun finns inget förbud mot fyrverkerier. Där hänvisas man till ordningslagen och att viss användning kräver tillstånd från polisen, enligt kommunens kommunikatör Lisa källberg.

I Härnösands kommun får fyrverkerier utan tillstånd skjutas endast klockan 18.00-01.00 på nyårs-, påsk- och valborgsmässoafton. Pyroteknik med starka ljudeffekter får däremot aldrig avfyras i centrala Härnösand.

Kramfors kommun uppmanar till att ta hänsyn och vara försiktig genom att följa de lagar och säkerhetsregler som finns. Det finns inga lokala tidsbestämmelser för när man får avfyra fyrverkerier, men ”det är förbjudet att använda det närmare än 200 meter från sjukhem, äldreboenden, vårdinrättningar och gruppbostäder samt ridskolor och Dannero travbana”, skriver kommunen.

Att tänka på om du ska fira in nya året med fyrverkerier

För att få köpa och använda fyrverkerier måste man vara 18 år. Det är olagligt att köpa och lämna över pjäser till någon under 18. Sedan 2019 måste man också ha tillstånd och särskild utbildning för att få skjuta raketer med styrpinne.

  1. Se till att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna tillbaka skadade pjäser där du köpte dem och vänta med att gå fram till en pjäs som inte fungerar.
  2. Stressa inte med fyrverkeripjäsen utan förbered dig i god tid.
  3. Var nykter.
  4. Håll aldrig en tänd pjäs i handen om inte bruksanvisningen tillåter det. Läs alltid bruksanvisningen.
  5. Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen.
  6. Tänk på riskerna eftersom fyrverkerier kan orsaka bränder och skador.
  7. Visa hänsyn. Både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.