Enligt förslaget ska utländsk arbetskraft betala skatt från första dagen – istället för efter 183 dagar. Foto: SVT

Nya skatteregler kan slå hårt mot bärbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ändra på den så kallade SINK-skatten, vilket kan slå hårt mot bärnäringen i Sverige som är beroende av utländska arbetare. Nu vill bärnäringen att regeringen tänker om.

SINK står för ”Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta”. Idag kan utländska arbetare vistas och arbeta i Sverige i upp till 183 dagar per år utan att betala skatt. Det vill regeringen ändra på, eftersom det i vissa branscher – som i byggbranschen – är så pass vanligt att hyra in utländsk arbetskraft att det slår hårt mot svenska byggarbetare.

”Ett jätteslag mot bärnäringen”

Enligt Svensk bärindustri skulle en beskattning av utländsk arbetskraft i Sverige istället betyda ett enormt bortfall eftersom utländsk arbetskraft idag står för upp emot 90 procent av produktionen. 

– Ja, det är ett jätteslag mot bärnäringen och det har vi informerat om i två års tid till regeringen och finansdepartementet. Ändå vill man klubba igenom det här utan att ha någon plan för bärnäringen. Det är extremt oroande att det inte händer något kring det, säger Ulf Hagner som är talesperson för Svensk bärnäring. 

Konkurrenskraften försvinner 

Enligt honom skulle Sveriges konkurrenskraft försvinna helt mot övriga bärnationer i Europa som Finland, Estland och Polen om utländska arbetare tvingas skatta i Sverige. 

– Våra förutsättningar måste ha internationell konkurrenskraft. Vi kan inte vara 25 procent dyrare i Sverige än resten av världen. Det är ju grundläggande. Det går inte.

”Finland har väldigt bra koll”

Han vill istället att Sverige ska titta på Finland som det goda exemplet. Där förs till exempel statistik över hur mycket bär som plockas varje säsong och det forskas kring bärnäringen. 

– Finland har väldigt bra koll på vad som händer inom deras bärnäring. Det gäller hela ledet från bärplockare upp till bärindustrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.