Tre personer står tillsammans inomhus, två klädda i polisuniformer. Bakgrunden visar en neutral inomhusmiljö med synliga möbler och en mild belysning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Arbete är det bästa brottsförebyggande för alla åldrar” – hör hur projektet ”Nästa generation Sverige” ska motverka att unga dras in i kriminalitet. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Extrajobb i stället för gänguppdrag – nytt pilotprojekt i Sundsvall

Publicerad

”För att jag vill ha pengar.” Så svarar barnen när Carin Götblad, polismästare på Noa, frågar om varför de begått brott. Därför startar nu ett pilotprojekt i Sundsvall, som ska motverka att barn dras in i kriminalitet – genom att erbjuda dem extrajobb.

Till att börja med är Upplands Väsby och Sundsvall utvalda orter för projektet ”Nästa generation Sverige”, som ska pågå under 2025.

– Vi har väldigt goda relationer med rektorerna i ett par skolor och vi har åkt med dem till Danmark för att titta på hur de jobbar där, säger Carin Götblad.

Redan testad i Danmark

Projektet bygger på en modell som redan testats i Danmark, berättar Evin Cetin, grundare för projektet i Sverige. Där blev resultatet ökad närvaro i skolan samt att fler ungdomar fick behörighet till gymnasiet.

Evin Cetin har arbetat som advokat och hanterat mord och mordförsök med unga förövare och offer.

– På något sätt kände jag att jag inte gjorde någon skillnad. Det kändes som att jag kom in för sent, när kistan skulle sänkas och begravningen redan var förberedd, berättar hon.

Inriktad på unga i utsatta områden

Syftet med projektet är att inrikta sig på unga från utsatta områden genom att erbjuda extrajobb i högstadiet och på så sätt motverka risken för rekrytering till kriminella nätverk.

Det är ett arbete som hela samhället behöver hjälpa till med, inte bara polisen, menar Carin Götblad, polismästare på Nationella operativa avdelningen.

– Samhället behöver mobiliseras och vi behöver att människor ingriper när det gäller barn i riskmiljöer, säger hon.

Josef Wiklund, polisområdeschef, ser fram emot projektet.

– Jag tror att vi nu kan få rätt förutsättningar, både att hitta rätt individer och förhoppningsvis också företag och organisationer som vill vara med på det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.