Marlene Berg och Anitra Gudmarsdotter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Marlene Berg, kommunikationschef vid Mittuniversitetet, och Anitra Gudmarsdotter, tillträdande ordförande för Studentkåren i Sundsvall, ser positivt på det ökade antalet antagningar. Foto: Aisha Sundgren/SVT

Ökat antal antagna till Mittuniversitetet i höst

Publicerad

Under torsdagen kommer antagningsbeskeden för alla som sökt universitets- eller högskoleutbildningar till i höst. I år har runt 17 000 personer antagits till Mittuniversitetet i första urvalet – en ökning jämfört med förra året.

– Det är jätteroligt, vi har ökat både söktrycket och antagningsantalet, säger Marlene Berg, kommunikationschef vid Mittuniversitetet.

Framför allt är det sökningarna till distanskurser vid Mittuniversitetet som har ökat i år, vilket går i linje med hur det ser ut i hela landet.

– Det är en utbildningsform som passar väldigt många, framför allt om man inte har möjlighet att flytta, säger Marlene Berg.

Samtidigt menar hon att det är viktigt att skapa en balans mellan distansutbildningar och utbildningar på plats på Mittuniversitetet.

– Det är också viktigt med campusutbildningar, så att vi har aktiva och levande campusmiljöer, säger hon.

”Det ska hända saker på campus”

Anitra Gudmarsdotter, tillträdande ordförande för Studentkåren i Sundsvall, betonar vikten av utbildningar på plats för studentlivet.

– Det ska finnas liv på campus, det ska hända saker på campus! Vi har jobbat länge med att försöka få tillbaka så många studenter som möjligt till campus, säger hon.

Hon ser med glädje på de nya studenter som kommer till Mittuniversitetet i höst och berättar att planerna inför välkomnandet i Sundsvall är många. Utöver ”insparken” – ett välkomstevenemang som pågår i två veckor – är bland annat ett nytt kårhus på gång.

Antagna till Mittuniversitetet

  • Ca 2400 av de antagna i första urvalet är knutna till kurser på Campus Sundsvall.
  • Ca 1 900 av de antagna i första urvalet är knutna till Campus Östersund.
  • Resterande är antagna till utbildningsalternativ som ges på distans.
  • Mittuniversitetet ökar antalet antagna med 9 procent jämfört med år 2023.
  • De antagna i första urvalet har fram till den 19 juli på sig att tacka ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.