Ökning av villapriser

Uppdaterad
Publicerad

Huspriserna ökar något i Västernorrland. Medan Jämtlands län haft en liten nedgång. I Sundsvalls kommun är ökningen större än riksgenomsnittet.

Den största ökningen av villapriserna i hela landet märks i Sundsvall. Priserna har ökat med 17 procent under februari- april i år, jämfört med samma tid i fjol, visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

– Låga räntor spelar roll och samtidigt är utbudet litet. Man får bra betalt för centrala lägen i Sundsvall i dag, men även i områden nära stan, säger Chanida Wickholm som är mäklare i Sundsvall.

Legat på låg nivå

Det är väl känt att medelpriset på villor i Västernorrland ligger lågt, i en nationell jämförelse. Till och med lägst i landet med en prislapp på bra precis en miljon kronor i snitt, per hus. Men i Sundsvall märks en kraftig ökning av priserna de senaste månaderna, jämfört med i fjol.

På försäljningssajten Hemnet finns just nu tre hus i Sundsvall med en prislapp på närmare fem miljoner. Ytterligare ett tiotal objekt har ett utgångspris på minst tre miljoner kronor. Det dyraste huset som är till salu ligger på Södermalm och har ett utgångspris på 4 750 000 kronor.

– Vi har flera intressenter och har haft bra intresse både från Stockholmsfamiljer som är på väg upp igen och även familjer härifrån stan som verkligen värdesätter läget. Jag hoppas avsluta affären snart, säger mäklaren Chanida Wickholm.

Köpstarka inflyttare

I fjol låg medelpriset på en villa i Sundsvall på 1,5 miljoner. Nu är siffran 1,7 miljoner. Enligt flera mäklare vi pratat med märks en viss inflyttning. Och köpstarka spekulanter, från Stockholm.

– Flera är återvändare med bra inkomst. De har byggt upp ett kapital på bostadsmarknaden i Stockholm och tycker att man får mycket för pengarna här, säger Chanida Wickholm.

– Jag har haft förvisning för tre familjer från Stockholm som vill flytta hem. De tycker att de får bättre boende för pengarna här och då vill man ha något riktigt bra, säger mäklaren Johan Ekman.

Flera områden attraktiva

Centrala lägen är attraktiva. Men även andra områden har ökat i attraktionskraft, enligt flera mäklare. Det rör sig om bland annat Njurunda, Matfors, Timrå, Bydalen, Granlo och Bergsåker.

-Det börjar jämna ut sig lite med priserna. Förut har man fått väldigt, väldigt mycket för pengarna bara man har kommit ett stenkast utanför stan, så är det inte riktigt längre.  Det finns fler som letar än vad det finns att köpa, säger Chanida Wickholm.

Minskning i Östersund

I Östersund, visar siffrorna istället på en tillbakagång, för första gången på länge. Huspriserna har minskat, visserligen bara med en procent, enligt Statistiska centralbyråns statistik som bygger på alla marknadsmässiga småhusförsäljningar, oavsett om de förmedlats via mäklare eller inte. Vill du se prisutvecklingen i din kommun finns statistiken på flera ställen hos SCB.

Stor efterfrågan på bostadsrätter

För bostadsrätter märks däremot en ökning i Östersund. Med 13 procent för årets första månader (februari-april) , jämfört med samma tid ifjol .

Även i Sundsvall ökar priset på bostadsrätter mer än rikssnittet. Enligt Mäklarstatistik är ökningen 14 procent, jämfört med rikssiffran på 8 procent. Mäklarstatistik grundar sin statistik på ungefär 80 procent av alla försäljningar som sker via fastighetsmäklare.

– Jag upplever att trycket på bostadsrätter är högre. Statistiken för villor släpar efter lite, säger mäklaren Johan Ekman om den stora efterfrågan på centrala bostadsrätter.

Fyror populära

Han berättar att man numera får ut samma pris per kvadratmeter för de större lägenheterna som för de mindre. Störst efterfrågan är det på fyror, som det finns minst av i utbudet.

– Det ska gärna vara centralt, med hiss, inglasad veranda och parkering, säger han.

Långsamt uppåt

På SCB konstaterar man att småhuspriserna i landet rört sig långsamt uppåt, med några undantag. I snitt har prisutvecklingen varit 4 procent per år.

-  Lehman Brotherskraschen 2008 gjorde att priserna stannade av på riksnivå. Sedan har de rört sig långsamt uppåt, med en dipp 2010, säger Niclas Sjölund på Statistiska Centralbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.