regiondirektör Åsa Bellander

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regiondirektör Åsa Bellander berättar varför 32 tjänster inom administrationen ska försvinna och vilka yrkesgrupper som drabbas. Foto: Eric Heller/SVT

Omfattande nedskärningar i region Västernorrland – 32 tjänster ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland står inför förändringar då 32 administrativa tjänster nu ska bort. Detta är en del av en större strategi för att minska kostnaderna med minst 50 miljoner kronor, som Sundsvalls Tidning var först att berätta.

– En stor del av våra kostnader handlar ju om personal, säger regiondirektör Åsa Bellander.

Region Västernorrland har länge haft ekonomiska utmaningar. En extern utredning gav förslag på hur regionen kan spara mellan 50 och 200 miljoner kronor inom administrationen, och tidigare prognoser visar på ett underskott. Därför måste nu åtgärder vidtas.

Målet är att göra nedskärningar på totalt 250 miljoner kronor, och för regionledningsförvaltningens del innebär det 50 miljoner kronor, enligt regiondirektör Åsa Bellander.

Effektiviseringar inom administrationen ska spara miljoner

Åsa Bellander betonar att även om nedskärningarna är svåra så är de nödvändiga för att hantera de ekonomiska svårigheterna.

Nedskärningarna på 32 tjänster påverkar flera yrkesgrupper, och fler neddragningar kan ske framöver, vilket kan påverka arbetsmarknaden ytterligare i regionen.

Regionen beräknar ha genomfört alla förändringar till slutet av år 2026.

– Vi måste hitta andra arbetssätt för att ge vårt stöd och se över ambitionsnivån i genomförandet av olika uppdrag. Vi kan inte fortsätta som tidigare, utan måste göra saker på ett annat sätt.

Vad innebär det att ambitionsnivån måste sänkas?

– Med färre utredare kan vi inte utreda lika många ärenden eller göra det lika snabbt. Med färre kommunikatörer måste vi prioritera hårdare i vilka frågor som vi ska lägga tid och kraft på att kommunicera, säger Åsa Bellander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.